Επιτυχημένη η παρουσίαση του βιβλίου της Δ. Αφεντούλη στον Δήμο Διονύσου
Με ιδιαίτερη επιτυχία έλαβε χώρα η παρουσίαση του βιβλίου της Δέσποινας Μ. Αφεντούλη με τίτλο «Η θέση του βρετανικού Τύπου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, 1955-1965» την Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012 στην κατάμεση αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Στεφάνου. Την παρουσίαση, την οποία συντόνισε ο εκδότης Gutenberg, κ. Γιώργος Δαρδανός, πλαισίωσαν ως ομιλητές ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος Κρατικού Ιδρύματος Υποτροφιών, κ. Νίκος Δεμερτζής, ο νομικός-συγγραφέας, κ. Μπάμπης Μαραβέλιας, ενώ στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών και Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής, κα Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου.
Το βιβλίο πρωτοπορεί στη μελέτη πρωτογενούς υλικού των εφημερίδων The Times και The Guardian αναφορικά με την προβολή της δράσης της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών, καθώς και της μετέπειτα εξέλιξης του κυπριακού ζητήματος, των διωγμών των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1955, των εκλογών στην Ελλάδα και της εκτενούς αναφοράς σε πρόσωπα με πολιτική δράση στη χώρα. Επιπλέον, διερευνάται η σχέση ανάμεσα στα βρετανικά Μ.Μ.Ε., στα κέντρα εξουσίας, στις ομάδες πίεσης και στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών και αναδεικνύεται η σαφής προσπάθεια του βρετανικού Τύπου να προβάλει εκλεπτυσμένα, αλλά αυστηρά, τις πολιτικές επιδιώξεις και θέσεις της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής.
Το βιβλίο προλογίζουν ο τέως πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα και καθηγητής Ιστορίας Νεότερου Ελληνισμού Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Γιώργος Γεωργής, ο τέως Διευθυντής Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης και ο Καθηγητής Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και Πρόεδρος Νέου Κύκλου Κωνσταντινουπολιτών, κ. Νικόλαος Ουζούνογλου.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η κα Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου τόνισε ότι «η Δέσποινα τιμά τους συμπολίτες της εκπροσωπώντας τους επάξια στην Περιφέρεια Αττικής, όχι μόνο γιατί είναι δραστήρια και συμμετέχει ενεργά στο Περιφερειακό συμβούλιο, αλλά κυρίως γιατί έχει ποιότητα. Αυτό φαίνεται και από το βιβλίο που έγραψε.»
Ο κ. Κώστας Βαξεβάνης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της αντικειμενικότητας στη δημοσιογραφία, στο οποίο αναφέρεται διεξοδικά η συγγραφέας στο βιβλίο της, ενώ τόνισε ότι «είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για το μέλλον, αν δεν γνωρίζουμε το παρελθόν.»
Ο κ. Νίκος Δεμερτζής υποστήριξε ότι «αυτό που χαρακτηρίζει πάνω από όλα το βιβλίο είναι ότι συνδυάζει σπουδές Δημοσιογραφίας, Ιστορίας και Επικοινωνίας. Ασχολούμενη με ένα συστηματικό τρόπο η συγγραφέας, χρησιμοποιώντας μια ποσοτικοποιημένη ποιοτική ανάλυση του υλικού της, που συνίσταται από 200 περίπου άρθρα κατ’ αρχήν από δύο μεγάλες εφημερίδες, Times και Guardian, χρησιμοποιεί και αρθρογραφία από ελληνικές εφημερίδες, πέραν των επιστημονικών βιβλίων και άρθρων. Συγχαίρω τη συγγραφέα για αυτήν την προσπάθεια της και αναμένω το επόμενο βιβλίο της.»
Όπως επεσήμανε, ο κ. Μπάμπης Μαραβέλιας, «το βιβλίο αυτό της Δέσποινας βασίζεται στη διδακτορική της διατριβή, η οποία πέρασε από μία διαδικασία αξιολόγησης αξίως και επιτυχώς. Έχει μια συμβολή στην επιστήμη. Λαμβάνοντας υπόψη και το νεαρό της ηλικίας της, χειρίζεται πάρα πολύ ωραία τον ελληνικό λόγο. Χρησιμοποίησε βιβλιογραφία, συνεντεύξεις και άρθρα, ενώ στις παραπομπές της αναφέρει πρόσωπα που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο την εποχή εκείνη με ιδιαίτερη αναφορά στην ιδιότητα τους, στοιχείο το οποίο δείχνει συγγραφικό φιλότιμο προς τον αναγνώστη.»
Ο κ. Γιώργος Δαρδανός αναφερόμενος στο βιογραφικό της, τόνισε ότι η Δ. Αφεντούλη είναι η πρώτη Περιφερειακή σύμβουλος Ανατολικής Αττικής, επιστήμονας-Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, δημοσιογράφος με προϋπηρεσία σε διεθνούς φήμης Μ.Μ.Ε., όπως το CNN και το BBC, καθηγήτρια Δημοσιογραφίας σε παράρτημα βρετανικού Πανεπιστημίου, πρόεδρος της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών και Μικρασιατών Βόρειας Αττικής «Η Αγία Σοφία». Όπως τόνισε προέβη στην έκδοση του βιβλίου, διότι «Η ακατάπαυστη δραστηριότητά της Δέσποινας και κυρίως η θέλησή της, παρά τις δυσκολίες, να προσφέρει εθελοντικά για το κοινό καλό, με αφύπνισε, ξυπνώντας μέσα μου τα χρόνια της αθωότητας.»
Η Δ. Αφεντούλη ευχαρίστησε όσους υποστήριξαν την έρευνα, τη συγγραφή και την έκδοση του βιβλίου της, τους ομιλητές για τις εύστοχες παρατηρήσεις τους, αλλά και όλους τους παρευρισκομένους. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη μεθοδολογική προσέγγιση και στη διαδικασία συλλογής του πρωτογενούς και δευτερογενούς υλικού της έρευνάς της, καταλήγοντας: «Η ματιά του ιστορικού πρέπει να ειναι σφαιρική, ταυτόχρονα όμως, και ανθρώπινη, γιατί το ενδιαφέρον μπορεί ακριβώς να βρίσκεται στην ανθρώπινη πλευρά των πραγμάτων. Θέλω να πιστεύω ότι το υλικό χρησιμοποιήθηκε με την καλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα, ώστε να είναι χρήσιμο σε κάθε ερευνητή ή ενδιαφερόμενο.»