Γιάννα Νταρίλη: Ο αθλητισμός, η τηλεόραση και άγνωστες πτυχές της ζωής της
Αφιέρωμα του μηνιαίου περιοδικού «ΓΥΝΑΙΚΑ» της εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ», τεύχος 226, Αύγουστος 2018, συνέντευξη στη Δέσποινα Αφεντούλη.
Γιάννα Νταρίλη: Ο αθλητισμός, η τηλεόραση και άγνωστες πτυχές της ζωής της
Σκηνοθετώντας – με τον Dennis Latos, κατά τη διάρκεια γυρίσματος στη Νέα Υόρκη (παραχώρηση φωτογραφίας από την ίδια στον «Ε.Κ.»).
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. H Γιάννα Νταρίλη είναι ίσως η πρώτη και μοναδική Ελληνοαμερικανίδα τηλεπαρουσιάστρια στην ελληνική τηλεόραση.
Εγινε κυρίως γνωστή ως γυμνάστρια και τηλεοπτική παρουσιάστρια σε θέματα μόδας, διατροφής και ομορφιάς κατά τη δεκαετία 1990 με 2000, την επονομαζόμενη «χρυσή» εποχή της ελληνικής τηλεόρασης.
Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ΑΝΤ1 και Star, με την κρατική τηλεόραση, ΕΡΤ World, καθώς και με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως το NBC, το E Channel και το PBS.

Σταθμός στην επαγγελματική της πορεία ήταν η συμμετοχή της στην παρουσίαση της έναρξης και της λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α.) στην Αθήνα το 2004, η αντίστοιχη σκηνοθεσία των προκριματικών γυναικείων Ολυμπιακών Αγώνων Softball και η εκφώνηση Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.
Την ίδια χρονιά, την κάλεσε το αμερικανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα «Today» του NBC με κεντρικούς παρουσιαστές την Katie Couric και τον Matt Lauer, για να παρουσιάσει θέματα για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Εκτός, από την τηλεοπτική της καριέρα, συνεργάστηκε και ως μοντέλο για Έλληνες και διεθνούς φήμης σχεδιαστές όπως ο Valentino, Versace, Oscar de la Renta, Yves Saint-Laurent και άλλοι.
Μετά από 11 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα, το 2005 αποφάσισε να επιστρέψει στην οικογένειά της στη Νέα Υόρκη, όπου δραστηριοποιείται έως σήμερα ως επιχειρηματίας, μαζί με μία ομάδα Ελληνοαμερικανών, στο ελληνοαμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι, «NGTV», το οποίο εκπέμπει μέσω των εταιρειών Time Warner-Charter, RCn and Bell Fiber Canada.

Στόχος της, όπως ανέφερε, είναι η δημιουργία και ανάπτυξη ενός τηλεοπτικού προγράμματος και ιστοσελίδας για τους Ελληνες του εξωτερικού, με απώτερο στόχο τη θεμελίωση επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Η.Π.Α. Παράλληλα με την επαγγελματική της δραστηριότητα, διοργανώνει και συντονίζει πάνελ για τον μη πολιτικό όμιλο Salus της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Recreational Council, Salus Club).
Πρόσφατα, ορίστηκε πρέσβειρα του αμερικανικού Ινστιτούτου «Institute of Integrated Nutrition», όπου παρακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές στη συμβουλευτική υγείας και διατροφολογίας, καθώς όπως είπε, θεωρεί τις σπουδές ως επένδυση στην επαγγελματική της καριέρα και ετοιμάζει το δεύτερο βιβλίο της με αντικείμενο την ολιστική υγεία.
Οπως τόνισε, υποστηρίζει τον Ελληνισμό, την ειρήνη, την υγεία και την ευημερία, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της και καλεί όλους τους Ελληνοαμερικανούς να ανακαλύψουν την Ελλάδα, επισκεπτόμενοι κάθε φορά διαφορετικούς προορισμούς.
Επίσης, προτρέπει – μεταξύ άλλων – τις νεότερες γενιές των Ελληνοαμερικανών να νιώθουν περήφανοι για την ελληνική κληρονομιά, να την κρατήσουν «ζωντανή» και να την κληροδοτήσουν στις επόμενες γενιές.
Η Γιάννα Νταρίλη μιλάει για τον αθλητισμό, την τηλεόραση και για άλλες, άγνωστες πτυχές της ζωής της στη Δέσποινα Αφεντούλη για το περιοδικό «Γυναίκα» του «Ε.Κ.».

Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στη Νέα Υόρκη. Μιλήστε μας για τις οικογενειακές καταβολές σας.
– Οι γονείς μου ήρθαν από την Αθήνα στην Αμερική, αλλά καταγωγή κρατάνε από Ηπειρο ο πατέρας μου και η μητέρα μου από τα Δωδεκάνησα – την Κω. Η μητέρα της μητέρας μου είναι Μικρασιάτισσα με καταγωγή από την Κρήτη.
Πόσο σημαντική είναι για εσάς η ελληνική σας ταυτότητα;
– Είμαι πραγματικά ευλογημένη που μεγάλωσα σε μια μεγάλη και αγαπημένη ελληνική οικογένεια και κοινότητα. Εκτίμησα τα παιδικά μου χρόνια, ολοένα και περισσότερο όσο μεγάλωνα και νιώθω τόσο τυχερή που με μεγάλωσαν δύο υπέροχοι γονείς, οι οποίοι δίδαξαν, εμένα και τα αδέρφια μου, τις ελληνικές αρχές και την [ελληνική] παράδοση και πάντα μας ωθούσαν να σπουδάσουμε.
Η οικογένειά μου είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι περήφανη για την ελληνική [πολιτισμική] μας κληρονομιά και [ορθόδοξη] θρησκεία και εξαιτίας αυτών, είμαι αυτή που είμαι σήμερα.
Θεωρούμε πολλά πράγματα δεδομένα.
Ως Έλληνες οφείλουμε να ασπαστούμε την πολύ ιδιαίτερή μας κουλτούρα και παραδόσεις, όχι μόνο επειδή είναι η αληθινή μας ταυτότητα, αλλά επειδή οι αξίες της οικογένειας που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά μας είναι τα αληθινά θεμέλια της ζωής.

Εχετε πει ότι ένας από τους στόχους σας είναι η διατήρηση του Ελληνισμού στις Η.Π.Α. Τι σημαίνει ο Ελληνισμός για εσάς;
– Ως Ελληνίδα γεννημένη στις Ηνωμένες Πολιτείες [της Αμερικής] από Ελληνες γονείς, είμαι περήφανη και κρατάω ψηλά τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού και της [ορθόδοξης] θρησκείας και νιώθω τυχερή που ζω ως Ελληνίδα στην Αμερική και είμαι μέρος της ελληνικής κοινότητας και της Εκκλησίας – η οποία έχει εργαστεί σκληρά για τη διατήρηση της κουλτούρας μας έξω από την πατρίδα.
Επίσης, είμαι περήφανη που είμαι Αμερικανίδα και επειδή γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ και είμαι ευγνώμων για τις ευκαιρίες που μας έδωσαν οι γονείς μου εδώ τις Ηνωμένες Πολιτείες [της Αμερικής].
Ως Ελληνοαμερικανοί, κρατάμε δύο αξίες [την ελληνική και την αμερικανική], οι οποίες μας έχουν εμφυσηθεί μέσα μας και μας κάνουν Ελληνο-Αμερικανούς. Είμαι τυχερή που γνώρισα και έζησα και στις δύο χώρες.

Πώς είναι να μεγαλώνει κανείς στη Νέα Υόρκη από πρώτης γενιάς Ελληνες γονείς;
– Ως πρώτης γενιάς Ελληνίδα, έζησα παράλληλα δύο πραγματικότητες: από την μια πλευρά, μεγάλωσα στο σπίτι ως Ελληνίδα, με ελληνικές αρχές και από την άλλη, σπουδάζοντας και ζώντας στη Νέα Υόρκη ως Αμερικανίδα.
Το γεγονός ότι μεγάλωσα στη Νέα Υόρκη, με βοήθησε, γιατί είναι μια Πολιτεία όπου ζουν άνθρωποι που προέρχονται από πολλές διαφορετικές κουλτούρες. Εχω πολλές φιλίες και έχω δουλέψει με πολλούς Αμερικανούς, αλλά οι περισσότεροι είναι πρώτης γενιάς από άλλες χώρες, αλλά στην Αμερική Αμερικανοί. Για αυτό και η Νέα Υόρκη είναι ιδιαίτερη: γιατί έχει διαμορφωθεί από διαφορετικές κουλτούρες.
Μιλάω δύο γλώσσες, αγγλικά και ελληνικά. Βλέπω τα καλά της μιας κουλτούρας και τα καλά της άλλης. Από την ελληνική κουλτούρα, εκτιμώ τις ελληνικές αρχές, την οικογένεια και το ότι είμαστε ενωμένοι. Αυτό με έχει βοηθήσει να είμαι ολοκληρωμένη στη ζωή μου.
Από την αμερικανική κουλτούρα, εκτιμώ την οργανωτικότητα και τον προγραμματισμό. Μου αρέσει που η Αμερική είναι μία καινοτόμα χώρα και πολύ ανοικτή σε νέες ιδέες. Είναι θετικοί άνθρωποι [οι Αμερικανοί] και σε ενθαρρύνουνε να πετύχεις τους στόχους σου και να γίνει καλύτερος.

Ποια συμβουλή θα δίνατε στις νέες γενιές των Ελληνοαμερικανών;
– Το μήνυμα [που στέλνω] στις νέες γενιές είναι ότι είμαστε διάδοχοι μιας μεγάλης κληρονομιάς και πολιτισμού και πρέπει να είμαστε περήφανοι, να την αποδεχθούμε και να μη την ξεχνάμε. Είναι υποχρέωσή μας να την κρατήσουμε ζωντανή, να προσπαθούμε να μάθουμε την [ελληνική] γλώσσα, να είμαστε κοντά στην Ελληνορθόδοξη πίστη, να τη σεβόμαστε και να μαθαίνουμε για τις ρίζες μας, να υποστηρίζουμε την [ελληνική] κοινότητά μας, να αποτίουμε φόρο τιμής με το να επισκεπτόμαστε την Ελλάδα και να ανακαλύπτουμε τις ρίζες μας στην Ελλάδα και να την κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.
Σπουδάσατε «Φυσική Αγωγή και Υγεία» και «Κινηματογράφο και Τηλεόραση». Πότε και γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον αθλητισμό και την τηλεόραση;
– Πάντα ασχολιόμουν με τον αθλητισμό. Από πολύ μικρή ηλικία, έπαιζα σε αθλήματα, όπως μπάσκετ και βόλεϊ και από 17 χρόνων δούλευα ως προπονήτρια και εκπαιδεύτρια γυμναστικής. Επομένως, ήταν μια φυσική εξέλιξη για εμένα. Μετά το σχολείο, έκανα τις προπτυχιακές σπουδές μου στο Queens College – The City University of New York (CUNY) και σκεφτόμουν τον ιατρικό τομέα, παρ’ όλα αυτά η κλίση μου προς τον αθλητισμό, τη γυμναστική και την προπόνηση, με οδήγησαν στο να ακολουθήσω [σπουδές] στη «Φυσική αγωγή και Υγεία». Με αυτό το πτυχίο, είχα την επιλογή να συνεχίσω τις σπουδές μου στον τομέα της Αθλιατρικής, εάν ήθελα στο μέλλον και αυτό ήταν κάτι που μου άρεσε εκείνη την εποχή.
Συνέχισα τις σπουδές μου, το 2001, κάνοντας ένα δεύτερο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στον «Κινηματογράφο και Τηλεόραση» στο Παράρτημα του Κολλεγίου της Νέας Υόρκης στην Αθήνα, αφού είχα ήδη εργαστεί ορισμένα χρόνια στον τομέα των Μέσων Ενημέρωσης – και αυτό ήταν επίσης μία φυσική μετάβαση, επειδή είχα επενδύσει την επαγγελματική μου ζωή στα Μέσα Ενημέρωσης και πίστευα ότι ήταν μία επένδυση [οι σπουδές σε αυτόν τον τομέα].
[Στο Παράρτημα του Κολλεγίου της Νέας Υόρκης στην Αθήνα] Είχα την τύχει να διδαχθώ από ορισμένους από τους καλύτερους επαγγελματίες της Ελλάδας στη βιομηχανία του Κινηματογράφου και των Μέσων Ενημέρωσης, όπως ο Παντελής Βούλγαρης, ο Κωνσταντίνος Κουτσομύτης, ο Αντώνης Κόκκινος, ο Κώστας Γαβράς, ο Νίκος Γαρδέλης – για να αναφέρω ορισμένους από αυτούς.
Παράλληλα με τις σπουδές μου, μου ανατέθηκε και η θέση της Υποδιευθύντριας του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Κινηματογράφος και Μέσα Ενημέρωσης» στο Παράρτημα του Κολλεγίου της Νέας Υόρκης στην Αθήνα και αυτό με βοήθησε στο να διευρύνω την εμπειρία μου [στον τομέα αυτόν].

Πώς αποφασίσατε να φύγετε από τη Νέα Υόρκη και να πάτε στην Ελλάδα;
– Πήγα στην Ελλάδα για να διδάξω ως καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και ως προπονήτρια μπάσκετ στο American Community School (ACS) στο Χαλάνδρι, έχοντας ένα διετές συμβόλαιο.
Και πώς προέκυψε η παρουσία σας στην τηλεόραση;
– Πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα, με «ανακάλυψε» ο ΑΝΤ1 και αντί για το Κολλέγιο βρέθηκα στην [εκπομπή] «Πρωινός Καφές» του ΑΝΤ1.
Αποφάσισα να αποδεχθώ την πρόταση,επειδή ήξερα ότι πάντα θα μπορούσα να επιστρέψω [στη Νέα Υόρκη] για να διδάξω [γυμναστική] και να προπονήσω όποια στιγμή ήθελα, αλλά ευκαιρίες όπως αυτή, συμβαίνουν μια φορά στη ζωή.
Ολα έγιναν τόσο γρήγορα, που το τελευταίο πράγμα που φανταζόμουν ήταν ότι θα κάνω καριέρα στα Μέσα Ενημέρωσης. Ηταν, πραγματικά, καθαρή τύχη.

Πόσο εύκολη ήταν η απόφαση να ξεκινήσετε την τηλεοπτική σας καριέρα ως Ελληνοαμερικανίδα στην Ελλάδα;
– Τα πρώτα χρόνια δεν ήταν εύκολα ως Ελληνίδα από την Αμερική να ζω στην Ελλάδα, επειδή δεν μιλούσα πολύ καλά Ελληνικά, επομένως, ήταν δύσκολο για εμένα να εκφραστώ και να επικοινωνήσω, όπως και να κατανοήσω και να υιοθετήσω την [ελληνική] νοοτροπία. Ημουν, επίσης, πολύ νέα την εποχή εκείνη, μόλις είχα γίνει 24 χρονών και η οικογένειά μου και οι φίλοι μου ήταν στη Νέα Υόρκη.

Το 1994 εμφανιστήκατε για πρώτη φορά στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρωινός Καφές» και παράλληλα, στο αγγλόφωνο πρόγραμμα ειδήσεων του ΑΝΤ1. Πώς ήταν η εμπειρία συνεργασίας με τον ΑΝΤ1;
– Το περιβάλλον στον ΑΝΤ1 ήταν υπέροχο, σαν οικογένεια, πολύ υποστηρικτικό και οι συνάδελφοί μου ήταν εξαιρετικοί στη συνεργασία. Δουλέψαμε όλοι μαζί για να βοηθήσουμε να γίνει ένα ωραίο σόου και για να υποστηρίξουμε την κεντρική παρουσιάστρια.
Επίσης, ήμουν η κεντρική παρουσιάστρια για το αγγλόφωνο δορυφορικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 Satellite. Ηταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Δούλευα με άψογους συνεργάτες και σκηνοθέτες. Έμαθα πολλά.
Ημουν τυχερή που έζησα τα «Χρυσά Χρόνια» της εποχής της τηλεόρασης στην Ελλάδα. Η ιδιωτική τηλεόραση μόλις απογειωνόταν και ήμουν πολύ τυχερή και ήταν τιμή μου να έχω δουλέψει εκείνη τη χρονική περίοδο.

Αργότερα, το 1998, συμπαρουσιάσατε την πρώτη πρωινή εκπομπή «Πρωινό STAR Καφέ» του Star με την Κατερίνα Λάσπα. Τι αναμνήσεις έχετε από εκείνη την εποχή;
– Εχω όμορφες αναμνήσεις από όλες τις παραγωγές και από τους συναδέλφους μου. Ημαστε όλοι σαν οικογένεια. Ηταν πραγματικά εκπληκτικές εποχές. Το «Πρωινό STAR Καφέ» ήταν υπέροχο, ήμαστε δημιουργικοί και εργαζόμασταν όλοι για το καλύτερο αποτέλεσμα για το καθημερινό πρόγραμμα.
Οπως προανέφερα νωρίτερα, όλες οι παραγωγές είναι συλλογικές προσπάθειες και όλοι ενδιαφερόμασταν και δουλεύαμε σκληρά για να έχει επιτυχία η εκπομπή.

Πώς είναι να εργάζεται κανείς σε εκπομπές που προβάλλονται σε απευθείας μετάδοση (live);
– Το να δουλεύει κανείς σε «ζωντανή» μετάδοση για χρόνια, μπορώ να σας πω ότι είναι μια από τις πιο δύσκολες παραγωγές για να φέρει κανείς σε πέρας. Οι παρουσιαστές των εκπομπών σε «ζωντανή» μετάδοση είναι υπό μεγάλη πίεση και καταφέρνουν θαύματα σε καθημερινό επίπεδο!
Το 2003, δημιουργήσατε και παρουσιάσατε το αγγλόφωνο τηλεοπτικό μαγκαζίνο της ΕΡΤ WORLD, «Hellenic Weekly» – πρόγραμμα ίσως καινοτόμο για την εποχή εκείνη. Ποια ήταν η κεντρική ιδέα πίσω από αυτήν την παραγωγή;
– Αφού πήρα το πτυχίο μου στον «Κινηματογράφο και τα Μ.Μ.Ε.», δημιούργησα το πρώτο αγγλόφωνο μαγκαζίνο για την ERTWORLD το 2003, εν όψει των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Ελλάδα.
Το «Hellenic Weekly» ήταν μία νέα εκπομπή τύπου μαγκαζίνο εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνονταν στην Ελλάδα και δημιουργήσαμε όλοι μαζί μια εκπληκτική ομάδα Ελλήνων παραγωγών, σκηνοθετών και δημοσιογράφων, οι οποίοι ήταν δίγλωσσοι και μαζί με σκληρά εργαζόμενες ομάδες παραγωγής, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα σε κάθε επεισόδιο. Και σε αυτήν την περίπτωση, το πρόγραμμα ήταν μια συλλογική προσπάθεια όλων των μελών της παραγωγής, ώστε να αναδειχθεί η Ελλάδα στην Ομογένεια και στους Φιλέλληνες στο εξωτερικό.

Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας στην παρουσίαση και διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004;
– Μου ζητήθηκε από άτομα που εργάζονταν για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και από την Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας να δουλέψω για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004. Ηταν τόσο μεγάλη τιμή και αξέχαστη, μαγική εμπειρία για εμένα.
Ημουν πολύ περήφανη και πολύ χαρούμενη να είμαι μέρος εκείνης της ιστορικής στιγμής: οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεφαν εκεί που ανήκαν, στη γενέτειρά τους. Βιώνοντας αυτή την εμπειρία ως Ελληνίδα ήταν υψίστης σημασίας για εμένα.
Παρουσιάζοντας σε ζωντανή μετάδοση την τελετή έναρξης και την τελετή λήξης στο [Κεντρικό Ολυμπιακό] Στάδιο [Ο.Α.Κ.Α. στην Αθήνα] ήταν πολύ αγχωτικό, αλλά οι παραγωγοί, μας υποστήριζαν, ώστε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να έχουμε καλή διάθεση. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου ήταν ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης, αλλά και η ομάδα παραγωγής της [διεθνούς εταιρείας] Jack Morton ήταν καταπληκτική.

Πόσο σημαντικές ήταν οι επαγγελματικές συνεργασίες που είχατε έως σήμερα;
– Πιστεύω ότι όλες οι συνεργασίες μου ήταν σημαντικές και με καθοδηγήσανε στο σήμερα και έχω εφαρμόσει πολλά πράγματα που έμαθα [μέσα από αυτές] σε κάθε [τηλεοπτικό] έργο που αναλαμβάνω.
Κοιτώντας πίσω όλες αυτές τις παραγωγές, νιώθω υπερήφανη και ευτυχισμένη που δούλεψα δίπλα σε τόσους ταλαντούχους και καλλιεργημένους επαγγελματίες. Πρέπει να τονίσω ότι η Ελλάδα έχει τόσους πολλούς, δημιουργικούς και ταλαντούχους ανθρώπους, που εργάζονται πολύ σκληρά.

Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν να επιστρέψετε το 2005 στη Νέα Υόρκη;
– Το να είμαι μακριά από την οικογένειά μου και τους παιδικούς μου φίλους ήταν δύσκολο. Θα επισκεπτόμουν τη Νέα Υόρκη 2-3 φορές τον χρόνο, αλλά η απόσταση δεν ήταν εύκολη [υπόθεση]. Η μητέρα μου ήταν εκείνη η οποία με πίεζε να επιστρέψω σπίτι… κάθε χρόνο … και μετά από 11 χρόνια ένιωσα ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψω στην οικογένειά μου.
Για ποιους λόγους αποφασίσατε να επενδύσετε ως επιχειρηματίας στο ελληνοαμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι “NGTV”;
– Ο Andrew Latos, ο αδερφός του (ο συγχωρεμένος) Peter Latos, ο Nick Base, ο Constantine Antonopoulos και εγώ, ενδιαφερθήκαμε να αποκτήσουμε το NGTV, μόνο και μόνο, για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ελληνοαμερικανική κοινότητα και να συνεχίσουμε να φέρνουμε ελληνικά [τηλεοπτικά] προγράμματα [από την Ελλάδα στην Ομογένεια] και παράλληλα, να προσφέρουμε τοπικό [τηλεοπτικό] πρόγραμμα για την [ελληνοαμερικανική] κοινότητα. Δουλεύουμε εντατικά σε αυτή την εξειδικευμένη, μικρή αγορά και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την ελληνοαμερικανική κοινότητα και συνεχίζουμε να χτίζουμε μια «γέφυρα» επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Η.Π.Α.
Ποιο είναι το όραμα και οι στόχοι που θέλετε να υλοποιήσετε μέσω του NGTV;
– Είμαστε αφοσιωμένοι στο να συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε, να αναδεικνύουμε και να διατηρούμε τον Ελληνισμό στις Η.Π.Α. και στον Καναδά. Ελπίζουμε να τον κληροδοτήσουμε στις νέες γενιές των Ελληνοαμερικανών και να τους δώσουμε το έναυσμα για να διατηρήσουν την κουλτούρα μας και να υποστηρίξουν την [ελληνοαμερικανική] κοινότητα για τις επόμενες γενιές. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να γίνονται παραγωγές ειδήσεων, [τηλεοπτικές] ταξιδιωτικές εκπομπές και εκπομπές μαγειρικής, καθώς επίσης πολιτιστικά και θρησκευτικού [περιεχομένου τηλεοπτικά] προγράμματα για την ελληνική κοινότητα της Αμερικής και του Καναδά.
Μιλήστε μας για την πρόσφατη συνεργασία σας για τα επεισόδια «Mediterranean Blue» που προβλήθηκαν στο αμερικανικό κανάλι PBS και στο NGTV.
– To «Mediterranean Blue» ήταν ένα μεγάλο πρότζεκτ με μια εκπληκτική ομάδα παραγωγής. Ο John Stamou, παραγωγός και σκηνοθέτης, η Maria Lagusi, παραγωγός και ο John Stathopoulos, διευθυντής φωτογραφίας, μαζί με την υπόλοιπη εργατική ομάδα παραγωγής, κάναμε μια πανέμορφη δουλειά για να δημιουργήσουμε αυτήν την παραγωγή. Ημουν περήφανη που την παρουσίασα και που το NGTV την υποστήριξε και τη βγάλαμε στον «αέρα».
Εχοντας, επίσης, κάνει την παραγωγή και παρουσίαση περισσότερων από 85 ταξιδιωτικών αφιερωμάτων για την Ελλάδα, μπορώ μόνο να πω ότι είμαι μαγεμένη κάθε φορά που κινηματογραφούμε στην Ελλάδα και συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε νέα πράγματα.
Η Ελλάδα έχει μια ατελείωτη ιστορία, πολιτισμό και παραδόσεις, φυσική ομορφιά, τους πιο φιλόξενους και φιλεύσπλαχνους ανθρώπους στον κόσμο και τα δυνατά μυαλά και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι όλα βρίσκονται σε έναν προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου. Αυτό είναι που κάνει την Ελλάδα ξεχωριστή. Είναι η πηγή του Φωτός.
Προτρέπω όλους τους Ελληνοαμερικανούς να προσπαθήσουν να ανακαλύψουν την Ελλάδα με το να επισκέπτονται διαφορετικούς προορισμούς [σε αυτήν κάθε φορά που την επισκέπτονται]. Ολοι, συμπεριλαμβανομένων των ξένων που έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα, αφυπνίζονται κατά κάποιο τρόπο και μετά, γίνονται λάτρεις [της χώρας] και συνεχίζουν να επιστρέφουν, κάποιοι δε, μένουν [στην Ελλάδα] για πάντα!

Παράλληλα με την τηλεοπτική σας δραστηριότητα, όμως, ασχολείστε και με άλλες. Μία από αυτές είναι και η συμμετοχή σας στον μη πολιτικό όμιλο “Salus” της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Recreational Council, Salus Club). Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη συγκεκριμένη επιτροπή;
– Ως υπέρμαχος της ειρήνης, της υγείας και της ευεξίας, με πρότειναν στο Διοικητικό Συμβούλιο, ώστε να προτείνω και να συντονίζω πάνελ, τα οποία προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στον πλανήτη μας, για όλους εμάς και τις [εθνικές] κοινότητές μας.
Ο Ομιλος Salus της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών αποσκοπεί στη διατήρηση της ειρήνης και της υγείας και είμαι χαρούμενη που είμαι μέρος αυτής της προσπάθειας, στην οποία πιστεύω πάρα πολύ. Είμαι βαθειά πεπεισμένη ότι όλοι πρέπει να προσφέρουμε στους άλλους και στην κοινωνία.
Στο πλαίσιο λοιπόν, της κοινωνικής προσφοράς, θα μπορούσε να πει κανείς ότι εντάσσεται και η προσπάθειά σας για ανάδειξη θεμάτων υγείας και ευεξίας;
– Συνεχίζω ακόμα να προβάλλω θέματα σχετικά με τη φυσική κατάσταση και την υγεία, καθώς αυτό μου αρέσει πολύ και με γεμίζει ως άνθρωπο. Ως συγγραφέας στην Ελλάδα του βιβλίου γυμναστικής «Αγαπήστε το Σώμα Σας» […], προσπαθώ να τελειώσω το δεύτερο μου βιβλίο στην Ολιστική Υγεία.
Μέσα από έρευνα, έχω καταλάβει ότι ο κόσμος πρέπει να είναι καλύτερα ενημερωμένος για το πώς πρέπει να τρώει, πώς να ισορροπεί το μυαλό, το σώμα και τη ψυχή του για να έχει μια γενικά καλή φυσική κατάσταση, έτσι ώστε να βοηθηθεί για να προλαμβάνει ασθένειες και να ζει όμορφα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Στην τελική, αυτή είναι η αρχαία ελληνική φιλοσοφία- απλώς πρέπει να την επανεισάγουμε!

Είναι για εσάς και αυτός ένας από τους λόγους που αποφασίσατε να αποδεχθείτε την πρόταση, ώστε να γίνετε πρέσβειρα του αμερικανικού Ινστιτούτου “Institute of Integrated Nutrition” και να εμβαθύνετε σε θέματα υγείας;
– Επιδιώκω αυτήν τη συνεχή εκπαίδευση ως ακόμα μία επένδυση στις μεταπτυχιακές σπουδές μου και ελπίζω να συνεχίζω να δίνω σημαντικές πληροφορίες μέσω των Μέσων Ενημέρωσης για θέματα ομορφιάς, υγείας και ευεξίας.
Το Ινστιτούτο “Integrative Nutrition” είναι ένα σχολείο που προσφέρει μία εναλλακτική και ολιστική προσέγγιση για τη διατροφή και τη συμβουλευτική υγείας. Παρακολουθώ μαθήματα για να αποκτήσω δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών ως σύμβουλος υγείας και διατροφολόγος (Health coach & integrated nutritionist).
Συζητώντας μαζί σας για υγεία και ευεξία, δεν θα μπορούσα να μην σας ρωτήσω για την προγενέστερη συμμετοχή σας στον κόσμο της μόδας. Πώς ήταν να συνεργάζεστε με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο αυτό;
– Ημουν τυχερή που συνεργάστηκα με ορισμένους από τους πιο ταλαντούχους Ελληνες και διεθνούς φήμης σχεδιαστές μόδας τη δεκαετία του ’90. Προσυπέγραψα πολλές γραμμές φυσικής κατάστασης, περπάτησα στην πασαρέλα για διάσημους σχεδιαστές και έκανα πολλούς καταλόγους [μόδας]. Ηταν μια εντυπωσιακή και αξέχαστη δεκαετία και δούλεψα μαζί με ορισμένες από τις πιο όμορφες γυναίκες στον Κόσμο – και να πω ότι οι πιο όμορφες γυναίκες στον Κόσμο ήταν Ελληνίδες!
Στην πασαρέλα περπάτησα για σχεδιαστές μόδας διεθνούς φήμης, όπως οι Oscar de la Renta, Valentino, Yves Saint-Laurent, Versace, Tommy Hilfiger, Kathy Hendles, αλλά και για Έλληνες, όπως ο μεγάλος Μιχάλης Ασλάνης, ο Μάκης Τσέλιος και ο Βασίλειος Κωστέτσος και για πολλούς άλλους.
Στην Ελλάδα, ήμουν το πρόσωπο των γυμναστηρίων Universal, των εταιρειών Champion-Reebok, Impact, Oriflame, Nanobionic και έκανα πολλά διαφημιστικά στην τηλεόραση για πολλά προϊόντα.

Τι δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα σε έναν ιδιαίτερα ανδροκρατούμενο επαγγελματικό χώρο και πώς μπορεί να τις ξεπεράσει;
– Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να πω είναι ότι τη σημερινή ημέρα και εποχή, οι γυναίκες δεν θα έπρεπε να έχουν την προδιάθεση ότι υπάρχει προκατάληψη προς εκείνες στον χώρο εργασίας, εκτός και εάν εργάζονται σε χώρες όπου πολιτισμικά υπάρχει ακόμη αυτή η νοοτροπία στην κοινωνία.
Πιστεύω ότι οι γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες [της Αμερικής] και σε πολλές άλλες χώρες κρίνονται για την απόδοσή τους και όχι για το φύλο τους.
Οπως οι ρόλοι των γυναικών εξελίχθηκαν μέσα από το απελευθερωτικό κίνημα και μπήκαν στην αγορά εργασίας με πλήρες ωράριο, το μόνο που έχω παρατηρήσει είναι ότι άνδρες και γυναίκες ανταγωνίζονται τώρα για τις ίδιες θέσεις.
Αυτό που, επίσης, χρειάζεται περισσότερο να αναγνωριστεί στις γυναίκες, είναι το γεγονός ότι εξισορροπούν τις ευθύνες στο σπίτι, στις [διαπροσωπικές] σχέσεις και στις οικογένειές τους, μαζί με την επαγγελματική τους καριέρα.
Αυτό που δεν συνειδητοποιούν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ότι αυτές είναι δύο εργασίες πλήρους απασχόλησης και για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να λαμβάνουν υποστήριξη στο σπίτι και εκτίμηση για τη σκληρή τους δουλειά.
Πώς νιώθετε από όσα έχετε πετύχει έως σήμερα;
– Απλά συνέχισα να δουλεύω χωρίς να σκέφτομαι. Απλά συνέχισε να συμβαίνει.
Ποιοι είναι οι επαγγελματικοί σας στόχοι για το μέλλον; Θα επιστρέφατε στην Ελλάδα;
– Σε αυτή τη φάση της καριέρας μου, περνάω την κάθε ημέρα όπως έρχεται. Είμαι αφοσιωμένη ως Ελληνίδα στα Μέσα Ενημέρωσης στο εξωτερικό για να συμβάλλω στην ανάδειξη και διατήρηση του Ελληνισμού, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μου.
Επίσης, είμαι επικεντρωμένη στον σύζυγο και την οικογένειά μου. Δεν αισθάνομαι ότι έφυγα ποτέ από την Ελλάδα, καθώς ταξιδεύω εκεί συχνά και κρατάω επαφή με τους πιο κοντινούς μου φίλους. Αισθάνομαι ότι σπίτι μου είναι και η Νέα Υόρκη και η Ελλάδα.
Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;
– Λατρεύω τη γυμναστική, μου αρέσει πολύ το διάβασμα, αγαπώ τη μαγειρική, τα ταξίδια, να βλέπω ταινίες, να επισκέπτομαι μουσεία, να βλέπω την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Να ζω τη ζωή…
Ποια φράση σας εμπνέει;
– «Γνῶθι σ’ αὐτόν», «Ευημερία και Ειρήνη σε όλα τα όντα…» και «Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο».
ΠΗΓΗ: https://www.ekirikas.com/%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B1-%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BB%CE%B7-%EF%BB%BF%CE%BF-%CE%B1%CE%B8%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%8C/
ΠΗΓΗ (pdf): https://www.ekirikas.com/wp-content/uploads/2018/08/226_ginaika_site.pdf