Συνέντευξη της Δ. Αφεντούλη στην εφ. “Αττικός Παρατηρητής”

Συνέντευξη της περιφερειακής συμβούλου Δέσποινας Αφεντούλη στον Αττικό Παρατηρητή

1. Ένα χρόνο μετά τις τελευταίες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, ποια είναι η εμπειρία σας από την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης»;

Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» είναι πρωτοποριακό και καινοτόμο. Καθιέρωσε τον θεσμό της αιρετής Περιφέρειας και επέφερε αλλαγές στον διοικητικό χάρτη της χώρας, ωστόσο η εφαρμογή της φιλοσοφίας του Καλλικράτη στην πράξη είναι ένα δύσκολο εγχείρημα που απαιτεί χρόνο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, που προκύπτει είναι η συνολική ή η επιλεκτική μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς τα αντίστοιχα κονδύλια, ενώ προβλέπονται βάσει του άρθρου 102 του Συντάγματος. Αν η Περιφέρεια Αττικής αποδεχθεί όλες τις προβλεπόμενες αρμοδιότητες, χωρίς την αντίστοιχη οικονομική στήριξη, τότε κινδυνεύει να μετατραπεί από κερδοφόρο οργανισμό, σε ελλειματικό, χωρίς δική της ευθύνη.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται να αποκτήσει μηχανισμούς χρηματοδότησης με αυτοματοποιημένες διαδικασίες και αυτοτέλεια, ώστε να γίνει πραγματική αποκέντρωση, σωστός σχεδιασμός.

2. Η όποια κριτική γίνεται για το πρόγραμμα «Καλλικράτης» αφορά τον θεσμό ή τα πρόσωπα που κλήθηκαν να τον υπηρετήσουν;

Η όποια κριτική υπάρχει, αφορά την υλοποίηση του προγράμματος.
Η Περιφέρεια Αττικής κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να καταστήσει τον «Καλλικράτη» όσο πιο λειτουργικό γίνεται. Όπως διαφάνηκε από τον απολογισμό των πεπραγμένων για το έτος 2011, παρά την οικονομική δυσπραγία, η Περιφέρεια Αττικής, όπου ζει ο μισός περίπου πληθυσμός της Ελλάδας, πέτυχε ως νέος αιρετός θεσμός, παράγοντας ουσιαστικό και κοινωνικό έργο, έχοντας πλεονασματικό προϋπολογισμό. Ειδικότερα, στην Ανατολική Αττική πραγματοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης 97 έργα, εκ των οποίων 71 έργα από ιδίους πόρους και 26 έργα από κοινοτικούς. Εστιάσαμε σε έργα αποχέτευσης ομβρίων, ύδρευσης και άδρευσης, αντιπλημμυρικά, οδοποιϊας, κοινωνικών υποδομών (βρεφονηπιακοί σταθμοί και ΚΑΠΗ), κτιριακά, αθλητικών εγκαταστάσεων και σε μελέτες, με απώτερο στόχο την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος.

3. Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα από την δική σας παρουσία στην Περιφέρεια Αττικής και τον ρόλο που σας ανέθεσαν οι πολίτες;

Γίνεται ένας κοινός, συλλογικός αγώνας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην Αττική, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιάννη Σγουρό. Κεντρικός μας στόχος είναι η καλή εκτέλεση του Νόμου βάσει του προεκλογικού μας προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, επιζητώ να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην ανάδειξη της Αττικής, αλλά και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων της περιοχής μας και ευελπιστώ να σταθώ ντάξια της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μου.

4. Έχει ανταποκριθεί η πλειοψηφία υπό τον κ. Γιάννη Σγουρό στις απαιτήσεις του προγράμματος, αλλά κυρίως στις προσδοκίες των πολιτών, στην δωδεκάμηνη διοίκηση της Περιφέρειας;

Αυτή είναι μια απάντηση που θα τη δώσουν οι συμπολίτες μας στις επόμενες εκλογές.
Με αίσθημα ευθύνης, αποφασιστικότητα και πολλή δουλειά αγωνιζόμαστε να επιτύχουμε το αυτονόητο. Εξάλλου, αυτό ήταν και το προεκλογικό μας σύνθημα «Με έργο, πάμε μπροστά» και πραγματικά πιστεύω ότι τα λόγια περιττεύουν όταν οι πράξεις μιλούν.

5. Τον προηγούμενο χρόνο οι πολίτες της Παλαιάς Φώκαιας και της Αναβύσσου, αντιμετώπισαν τις μονομερείς αποφάσεις της δημοτικής αρχής για την κατασκευή κέντρου επεξεργασίας λυμάτων στην Γερακίνα και τις ακύρωσαν. Όμως οι πολίτες δεν ενημερώθηκαν για τις θέσεις της Περιφέρειας. Ποιες ήταν;

Η θέση της Περιφέρειας Αττικής και προεκλογική μας δέσμευση είναι η οριστική επίλυση του ζητήματος της διαχείρησης των υγρών αποβλήτων, με προτεραιότητα στην Ανατολική Αττική. Ωστόσο, το πως θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα, το αποφασίζει ο Δήμος Σαρωνικού. Είναι σημαντικό πάντως, να τονιστεί ότι η όποια απόφαση ληφθεί, για να πετύχει, πρέπει να έχει τη σύμφωνη της τοπικής κοινωνίας, καθώς είναι ο τελικός αποδέκτης. Αναμφίβολα, το άδειασμα λυμάτων στο δρόμο δεν είναι λύση, ενώ υπάρχουν σύγχρονες μέθοδοι επαναχρησιμοποίησης. Η διαιώνιση της σημερινής κατάστασης επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ενώ ως χώρα καλούμαστε να πληρώσουμε υπέρογκα περιβαλλοντικά πρόστιμα.
Ο χρόνος αξιοποίησης πόρων από το ΕΣΠΑ λήγει το 2013. Είναι λοιπόν, η τελευταία μας ευκαιρία να υλοποιήσουμε έργα πνοής, ώστε να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο, να προστατευτεί το περιβάλλον και τελικά να κληροδοτηθεί ένα καλύτερο μέλλον στις επόμενες γενιές.

6. Ποια νομίζετε ότι θα έπρεπε να ήταν η συμβολή της Περιφερειακής διοίκησης, στην υλοποίηση των έργων υποδομής που λείπουν από το μεγαλύτερο τμήμα της Περιφέρειας;

Βάσει του προγράμματος «Καλλικράτης», ο θεσμικός ρόλος της αιρετής Περιφέρειας είναι συντονιστικός και αναπτυξιακός, με απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Ένα σημαντικό θέμα που προκύπτει είναι ότι η άσκηση των μητροπολιτικών αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, ενώ προβλέπονται από τον Καλλικράτη (άρ.210, Ν.3852/10), εξακολουθούν να ασκούνται αυτοτελώς από τον ΟΡΣΑ. Ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, με σχετική επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στις 21.03.2012 ανέδειξε το συγκεκριμένο θέμα και ζήτησε την ενσωμάτωση του ΟΡΣΑ στην Περιφέρεια Αττικής.

7. Ένα άλλο μεγάλο θέμα προέκυψε πρόσφατα στο Μαρκόπουλο, με την διαμάχη δήμου και μητρόπολης για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου νεκρών. Ξέρω ότι μέχρι στιγμής δεν έχει απασχολήσει την Περιφέρεια τέτοιο ζήτημα. Υπάρχει πρόθεση να εξεταστεί και να επιλυθεί ένα πρόβλημα που παρ΄ ότι είναι νόμος του κράτους, εμποδίζεται από τους συντηρητικούς και θρησκόληπτους κύκλους της χώρας μας;

Όντως, το συγκεκριμένο ζήτημα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές μας.
Είναι ένα πολύ προσωπικό θέμα και θεωρώ ότι η κεντρική διοίκηση, καθώς και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς οφείλουν να αναζητήσουν μια ουσιαστική λύση, η οποία να μη θίγει κοινωνικούς φορείς ή μεμονωμένα άτομα.

8. Είδαμε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εισήγηση θέματος, για την συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής στο πρόγραμμα «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» για την «πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού». Ποια είναι η πολιτική της Περιφέρειας στην αυξανόμενη περιθωριοποίηση όλο και μεγαλύτερου αριθμού των συμπολιτών μας λόγω της κρίσης;

Η Περιφέρεια Αττικής ήδη από τις 26/07/12 πήρε σχετική απόφαση και υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με 18 μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες αναμένεται να προσλάβουν 3.000 περίπου άτομα. Επίσης, συμμετέχει ως εταίρος σε τέσσερις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για τα ΤΟΠΕΚΟ- Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες και είμαστε στην προετοιμασία της προκήρυξης για τα ΤΟΠΣΑ- Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, τα οποία πρόκειται να υλοποιηθούν από αναπτυξιακές συμπράξεις στις οποίες μπορούν συμμετέχουν Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κοινωφελείς οργανισμοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις και εταιρείες που στην πορεία θα απασχολήσουν τους ανέργους. Αυτά τα προγράμματα έχουν προκηρυχθεί απο το Υπουργείο Εργασίας.

9. Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής της «Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες». Τι σημαίνει αυτό για την Ελληνίδα γυναίκα, Μητέρα, Σύζυγο, εργαζόμενη; Πως συγκεκριμενοποιείται μια τέτοια δράση στην περιφέρεια Αττικής;

Με την υπογραφή της συγκεκριμένης Χάρτας δημιουργείται δημόσια επίσημη δέσμευση στις τοπικές και περιφερειακές αρχές της Ευρώπης για την προώθηση της αρχής της Ισότητας των Φύλων και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναφέρονται στη Χάρτα.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον ρόλο της γυναίκας στον πολιτικό και αστικό βίο, κυρίως στην ισόρροπη συμμετοχή της στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στην καταπολέμηση των στερεοτύπων, στο ρόλο της Περιφέρειας και του Δήμου ως εργοδότη, στο δικαίωμα πρόσβασης της γυναίκας στην εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση, στον τομέα της υγείας και σε ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, στην προστασία και την ασφάλειά της.
Η Περιφέρεια Αττικής, όπως κάθε υπογράφουσα αρχή, αναλαμβάνει την εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης εντός δύο ετών, προσδιορίζοντας συγκεκριμένες προτεραιότητες, ενέργειες και πόρους, με στόχο την εφαρμογή του, σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς και όργανα στην επικράτειά της, ώστε να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων στην πράξη.

10. Είστε Δρ. Κοινωνιολογίας, Δημοσιογράφος, Πολιτικός, μια νέα γυναίκα, με υψηλές προδιαγραφές. Ποια πιστεύετε ότι είναι η προοπτική των νέων επιστημόνων γυναικών σ΄ αυτό το περιβάλλον οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής κρίσης που βρίσκεται η Ελλάδα;

Η παρουσία μου στο ψηφοδέλτιο και η εκλογή μου στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής αποδεικνύει έμπρακτα τη διάθεσή μου να συμβάλλω προς την κατεύθυνση δημιουργίας ευκαιριών για γυναίκες και ιδιαίτερα για νέους, όχι μόνο στον επιστημικό κλάδο, αλλά ευρύτερα – και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μου που μου έδωσαν αυτήν τη δυνατότητα. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα απουσιάζει ή είναι ισχνή η εκπροσώπηση των γυναικών και κυρίως των νέων στα κέντρα λήψης αποφάσεων, με αποτέλεσμα να λαμβάνονται αποφάσεις ζωής, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες. Η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας στη χώρας μας ωθεί τους νέους να αναζητήσουν ευκαιρίες στο εξωτερικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες δεν έχουν τις ανάλογες δομές στήριξης, ώστε να εργάζονται και να έχουν παράλληλα οικογένεια.
Είναι βέβαιο ότι η πρωτόγνωρη πολιτική, οικονομική, πολιτισμική κρίση που βιώνουμε στη χώρα μας, επηρεάζει σημαντικά όλα τα επίπεδα ζωής, ενώ ταυτόχρονα γίνεται μια αναθεώρηση των πραγμάτων που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν δεδομένα.
Ήρθε η ώρα να θέσουμε εκ νέου τις αξίες και τα ιδανικά που μπορούν να διαμορφώσουν μια πιο ανθρώπινη κοινωνία, με σεβασμό στον πολίτη και το περιβάλλον.