Κύπρος: 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή

Από τη Δέσποινα Αφεντούλη*

48 χρόνια μετά, οι μνήμες παραμένουν ανεξίτηλες από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου.

Κάθε χρόνο μνημονεύουμε τον Ιούλιο που σημάδεψε τη ζωή των Κύπριων συμπατριωτών μας. Οικογένειες χάσανε αγαπημένα τους πρόσωπα, παιδιά στερήθηκαν τους γονείς τους, αγνοούμενοι δεν επέστρεψαν ή δεν ταυτοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, αδήλωτοι αιχμάλωτοι, εγκλωβισμένοι συνεχίζουν να ζουν στη χώρα τους με στρατεύματα κατοχής, επιζώντες εξαναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες στην ίδια τους τη γη. Σπίτια που παραβιάστηκαν, μνημεία και Εκκλησίες που ακόμα βεβηλώνονται…

Σε ανθρωπιστικό επίπεδο, οι συνέπειες βιώνονται μέχρι σήμερα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πιστοποιεί με σχετικές αποφάσεις του την υπαιτιότητα της Τουρκίας. Πρόκειται για παραβίαση διεθνών συμβάσεων προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από την Τουρκία στον δοκιμαζόμενο Ελληνισμό της Κύπρου.

Τιμούμε την αυτοθυσία εκείνων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της μεγαλονήσου. Η συλλογική μνήμη μας καλεί να συνειδητοποιήσουμε τα δεδομένα, να αντλήσουμε διδάγματα από το ιστορικό παρελθόν και να πορευτούμε με νηφαλιότητα, ενωμένοι.

Χρέος μας η προάσπιση των ιδανικών και των πανανθρώπινων διαχρονικών αξιών του Ελληνισμού και η μεταλαμπάδευσή τους τις επόμενες γενιές. Ο αγώνας για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο συνεχίζεται μέχρι να επέλθει η δικαίωση. 

* Η Δέσποινα Αφεντούλη είναι Δρ Κοινωνιολογίας-Δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Η θέση του βρετανικού Τύπου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, 1955-1965». 

Σε ανθρωπιστικό επίπεδο, οι συνέπειες βιώνονται μέχρι σήμερα. Εδώ: Οι συνέπειες από τη δεύτερη τουρκική εισβολή της 14ης Αυγούστου 1974. Πηγή φωτογραφίας: Δώρος Παρτασίδης (Doros Partasides)/Neos Kosmos