Με μοιρολόι για τα Τέμπη ξεκίνησε η γιορτή της 25ης Μαρτίου στην Ζωοδόχο Πηγή, Μπρονξ (βίντεο)

By Του Δημήτρη Τσάκα

Το χορευτικό του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου του Μπρονξ με τις δασκάλες τους και τον π. Βασίλειο Λούρο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με μοιρολόι, με ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη και με τη «Υπερμάχω Στρατηγώ τα Νικητήρια» ξεκίνησε η γιορτή για την 202η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης που διοργάνωσε ανήμερα της εθνικής εορτής η ιστορική κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ.

Το Κοινοτικό Κέντρο «Κυριάκου Φυλακτού» είχε ντυθεί στα γαλανόλευκα. Οι σημαίες σε συνδυασμό με τον φωτισμό των τοιχωμάτων καθιστούσαν πιο επιβλητική την αίθουσα. Η οργανωτική επιτροπή με επικεφαλής τους Στέφανο και Ολυμπία Δασκαλάκη και το κοινοτικό συμβούλιο με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Καρούνο μερίμνησαν για τις λεπτομέρειες και κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα.
Συνδύασαν την γιορτή της 25ης Μαρτίου με την Τσιπουροβραδιά, κάλεσαν καλλιτέχνες από την γενέτειρα και κατάφεραν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον όχι μόνο των πρώην και νυν μελών της κοινότητας, αλλά και αρκετών Ηπειρωτών και Βορειοηπειρωτών και στην κυριολεξία στην αίθουσα δεν έπεφτε καρφίτσα.

Δύο Βορειοηπειρωτοπούλες είχαν φορέσει την νυφιάτικη στολή της Δρόπολης και αναβίωσαν την παράδοση του τόπου τους. Η μία κρατούσε έναν δίσκο με λουκούμια και η άλλη έναν δίσκο με ποτήρια τσίπουρο, περιφέρονταν από τραπέζι σε τραπέζι και κερνούσαν τον κόσμο. Ακολουθούσαν τα όργανα και τα φλας των κινητών πήραν φωτιά.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η Κυριακή Γατανά, ενώ ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής, π. Βασίλειος Λούρος βοηθούμενος από τον εφημέριο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Παύλου στο Χέμπστεντ, π. Ηλία Παππά ανέπεμψαν την προσευχή και κάλεσαν τους συνδαιτυμόνες να ψάλλουν τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια.

Ο π. Βασίλειος Λούρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, καθώς επίσης και για τον πρόεδρο της κοινότητας Κωνσταντίνο Καρούνο που δώρισε το τσίπουρο, το οποίο είθισται να το αποκαλούμαι «εθνικό ποτό» και το οποίο έρεε άφθονο.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους χορηγούς της εκδήλωσης οι οποίοι προσέφεραν τα εδέσματα και άλλες δωρεές και υπενθύμισε σε όλους ότι η εν λόγω κοινότητα είναι όντως Ζωοποιός, καθώς δίνει ζωή και παρέχει το έναυσμα στα στελέχη και στα μέλη να πλαισιώσουν τις τάξεις της και να εντείνουν την προσφορά της.

Το πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κοινωνιολόγος – δημοσιογράφος Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη η οποία εξέπληξε το ακροατήριο διότι εστίασε την προσοχή της σε άγνωστα για πολλούς στοιχεία και δεδομένα για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την προσφορά των Ελλήνων της Αμερικής και των φιλελλήνων.

Την παράσταση έκλεψαν οι μαθητές του ιστορικού Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου του Μπρονξ, οι οποίοι απήγγειλαν ποιήματα και ερμήνευσαν παραδοσιακούς χορούς.

Οι μαθήτριες του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου του Μπανξ, οι οποίες απήγγειλαν ποιήματα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Όπως και όλες οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Ζωοδόχο Πηγή τα δύο τελευταία χρόνια έτσι και η εθνική γιορτή ήταν ελληνοπρεπέστατη.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η ορχήστρα του Κώστα Σταύρου που είχε έρθει αποκλειστικά γι αυτή την βραδιά από την γενέτειρα και ο κλαρινίστας της ομογένειας Γιώργος Μπεζάνης εξέπληξαν τους τετρακόσιους περίπου ομογενείς με την αφοσίωσή τους στην δημοτική μουσική παράδοση.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις ομιλίες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι Βορειοηπειρωτοπούλες με την νηφιάτικη στολή της Δρόπολης ανέλαβαν το κέρασμα των συνδαιτυμόνων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η Κυριακή Γατανά, αριστερά και ο πρόεδρος της κοινότητας Κωνσταντίνος Καρούνος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη, η οποία εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η παρουσιάστρια Κυριακή Γατανά και ο π. Βασίλειος Λούρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακαολουθούν τις ομιλίες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.