Νέα Υόρκη: Επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού στις Η.Π.Α. Από τη Δέσποινα Αφεντούλη*

Η Νέα Υόρκη, η μητρόπολη του κόσμου, έγινε επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού στις Η.Π.Α. Σύμφωνα με το Δήμο της Νέας Υόρκης (NYC) στις 29 Μαΐου 2020, σημειώθηκαν 199.038 κρούσματα, 51.481 εισαγωγές σε νοσοκομεία, 16.737 επιβεβαιωμένοι θάνατοι λό- γω κορωνοϊού και 4.740 θάνατοι που ενδεχομένως συνδέονται με τον κορωνοϊό. Μεταξύ αυτών ήταν και άτομα ελληνικής καταγωγής, δραστήρια μέλη της ελληνοαμερικανικής κοι- νότητας, όπως ιερείς, ιατροί, επιχειρηματίες σε χώρους εστίασης και καλλιτέχνες (μουσικοί).

Όπως διαφάνηκε στην πορεία, σε ορισμένες περιπτώσεις, μια από τις αιτίες της διασπο- ράς του κορωνοϊού ήταν η συνάθροιση σε κλειστούς χώρους, καθώς εκδηλώσεις, θρησκευ- τικές τελετές και άλλες δραστηριότητες πραγματοποιούνταν κανονικά, πριν τη λήψη μέ- τρων.

Ειδικότερα, από τις 16 Μαρτίου 2020, ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κο- ρωνοϊού, όπως κλείσιμο σχολείων (τα μαθήματα συνεχίστηκαν διαδικτυακά), γυμναστηρί- ων και κινηματογράφων, ενώ η λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (λ.χ. εστιατορίων) περιορίστηκε για υπηρεσίες διανομής παραγγελιών και σε πακέτο. Οι συναθροίσεις του κοινού επίσης, περιορίστηκαν.

Όπως ανακοινώθηκε στα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, τα προαναφερόμενα μέτρα είναι ευθυγραμμισμένα με τα μέτρα που ληφθήκαν από τον κυβερνήτη της πολιτείας τουConnecticut, Ned Lamont, και του κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Ιερσέης, Phil Murphy. Στις 16 Μαρτίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, δημοσί- ευσε δελτίο Τύπου, ανακοινώνοντας μέτρα υπέρ της προστασίας της υγείας των πιστών και της δημόσιας υγείας, βάσει των οδηγιών των Ομοσπονδιακών, Πολιτειακών και Δημοτικών αρχών, συμπεριλαμβανομένου του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC). Μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτας Αρχιεπίσκοπος δήλωσε: «Με την πίστη στο Θεό μπορούμε να ξεπεράσουμε την παρούσα δυσκολία, στηριζόμενοι στη λογική και στην επιστημονική γνώση, γνωρίσμα- τα της δοσμένης από το Θεό νοημοσύνης μας.»

Στις 30 Μαρτίου 2020, έδεσε ένα στρατιωτικό πλωτό νοσοκομείο 1.000 κλινών στο λιμά- νι της Νέας Υόρκης, για την υποστήριξη του συστήματος υγείας.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (New York State) στις 29 Μαΐου 2020, εξετάζεται η σταδιακή επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας ανά περιοχή α- πό τις 8 Ιουνίου 2020. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι ο κορωνοϊος συνεχίζει να εξαπλώ- νεται στη Νέα Υόρκη. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, είναι σαφής: όσοι και όσες βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, πρέπει να φορούν μάσκα ή το πρόσωπο τους να είναι καλυμμένο όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων όσων κάνουν χρήση δημοσίων και ιδιωτικών ΜΜΜ ή προβαίνουν σε ενοικιάσεις οχημάτων (executive orders 202.17 και 202.18).

Σε ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης στις 29 Μαΐου 2020, επισημαίνεται ότι από τις 3.000 και πλέον εισαγωγές που γίνονταν στα νοσοκομεία σε κα- θημερινή βάση, μειώθηκαν σε λιγότερες από 200.
Όλο αυτό το διάστημα, ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου με την παρέλαση στην 5η λεωφόρο, προεκλογικές ομιλίες και άλλες προγραμματισμένες εκδηλώσεις, ακυρώθηκαν. Οι θρη- σκευτικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Εβδομάδας, γίνονται πλέον διαδικτυακά.

Η λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας στη Νέα Υόρκη έδωσαν την εικόνα μιας άδειας πόλης. Η δημιουργία δε, ομαδικού τάφου στο νησί Χαρτ (Hart Island) στο Μπρονξ, θύμισε εικόνες από σκηνικό πολέμου.

———————
* Η Δέσποινα Αφεντούλη είναι Δρ Κοινωνιολογίας-δημοσιογράφος και εθελόντρια της Οι.Ομ.Κω.

Πηγή: Newsletter ΟΙΟΜΚΩ