Νέα Υόρκη: Συλλαλητήριο-ενημέρωση για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα (φωτογραφίες-βίντεο)

Βίντεο-Φωτογραφίες: Δέσποινα Αφεντούλη. ©Despina Afentouli


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε αποσπάσματα των ομιλιών ορισμένων εκ των ομιλητών (βίντεο):

Αθηνά Κρομμύδα, πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ελληνική Παιδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Αθηνά Κρομμύδα

Δρ Σαμ Τσέκουας, Νιγηριανός, φιλέλληνας, βραβευμένος από την ελληνική κυβέρνηση ως πρεσβευτής Ελληνισμού

Κώστας Τσιλφίδης, πρόεδρος Παμποντιακής Ομοσπονδίας Η.Π.Α.-Καναδά

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου που είχε εκδόσει η«Ελληνική Συμμαχία Συμπαράστασης Βορείου Αιγαίου» στις 6 Μαρτίου 2020:

Νέα Υόρκη: Συλλαλητήριο-ενημέρωση για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα

Η «Ελληνική Συμμαχία Συμπαράστασης Βορείου Αιγαίου» διοργανώνει συλλαλητήριο για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα στις 8 Μαρτίου 2020 στις 2 μ.μ. στη Νέα Υόρκη (Πλατεία Αθηνών, Αστόρια).

Στο επίκεντρο του συλλαλητήριου είναι η ενημέρωση του πολιτικού κόσμου και του διεθνούς κοινού των Η.Π.Α. για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στον Έβρο, καθώς επίσης η ένδειξη αλληλεγγύης προς τους κατοίκους των νησιών Βορείου Αιγαίου. 

Διοργανωτής της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η νεοσύστατη οργάνωση, «Ελληνική Συμμαχία Συμπαράστασης Βορείου Αιγαίου», η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης και αποτελεσματικής λύσης στο θέμα της διεθνούς ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. 

Από το 2015, Σύριοι κατέληξαν στα ελληνικά νησιά του Βορείου Αιγαίου και ιδίως σε Χίο, Λέσβο και  Σάμο, όπου παρέμειναν προσωρινά μέχρι να καταθέσουν αίτηση για άσυλο και να τακτοποιηθεί το θέμα της μετεγκατάστασής τους. Ωστόσο, έκτοτε, η κατάσταση επιδεινώθηκε, καθώς άνθρωποι από άλλες χώρες κατέληξαν επίσης, στα συγκεκριμένα νησιά. 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι – γυναίκες, άνδρες και παιδιά – ζουν σε καταυλισμούς χωρητικότητας 4.500 ατόμων. 

Η κατάσταση είναι τραγική, όχι μόνο για τους ανθρώπους που ζουν υπό απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης εντός των καταυλισμών, αλλά και για τους κατοίκους των νησιών, οι οποίοι αρχικά τους υποδέχθηκαν με θέρμη, ωστόσο πλέον, γίνονται θύματα βίας, κλοπών, εμπρησμών και επεισοδίων. Η μαζική εισροή των ανθρώπων αυτών ξεπερνάει τις δυνατότητες που υπάρχουν στα νησιά, σε επίπεδο δομών. Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει φθάσει σε σημείο καμπής, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος αδιαφορεί.

Η Ελλάδα είναι μια φιλόξενη και ειρηνική χώρα. Είναι υποχρέωση όλων – και ιδιαίτερα όλων όσοι συνετέλεσαν στη μαζική φυγή αυτών των ανθρώπων από τις χώρες τους – να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας. Παράλληλα, είναι επιτακτική η αποκατάσταση της ζημιάς που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα ο τουρισμός, που αποτελεί βασική πηγή εσόδων για τα νησιά αυτά, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, έχει πληγεί λόγω της κατάστασης που επικρατεί.

Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στην ελληνική Πολιτεία, στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και στον ελληνικό λαό, που προσπαθεί να επανακάμψει από την οικονομική κρίση που βιώνει όλα αυτά χρόνια.

Ευχόμαστε το συλλαλητήριο που διοργανώνουμε να ευαισθητοποίησει τον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, πριν είναι αργά για την Ελλάδα.

Καλούμε όλους, Έλληνες και Φιλέλληνες, να δώσουν το δυναμικό παρόν αυτήν την Κυριακή. Θα είμαστε όλοι εκεί!

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το συλληλητήριο, επικοινωνήστε με την κα Αμαλία Μπουρνιά (Amalia Bournias) στο τηλ. (+1) 917-545-7256emailchianfed@gmail.comtwitter: @XiosNeolaia και hashtags στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: #RelieveTheAegean | #IstandWithGreece

Μεταξύ των ομογενειακών φορέων υποστήριξης της πρωτοβουλίας είναι η Χιακή Ομοσπονδία, η Ομοσπονδία Συλλόγων Λέσβου Αμερικής και Καναδά, η Πανσαμιακή Αδελφότητα, Πυθαγόρας Νέας Υόρκης, ο Παγχιακός Σύλλογος Κοραής και τα Χιακά Σωματεία Αμερικής και Καναδά.