Νέος ιερέας στην ιστορική κοινότητα Αγίου Σπυρίδωνος
Νέος ιερέας στην ιστορική κοινότητα Αγίου Σπυρίδωνος
Ο π. Γεώργιος Καζούλης κατά τη διάρκεια της πρώτης Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την επίσημα πρώτη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο π. Γεώργιος Καζούλης, στις 6 Σεπτεμβρίου 2020 στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στο Ουάσινγκτον Χάιτς της Νέας Υόρκης.
Οι πιστοί ανταποκρίθηκαν θερμά στο κάλεσμα της ιστορικής κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνος να καλώς ορίσουν τον νέο πλέον, μόνιμο ιερέα του Ιερού Ναού, ο οποίος σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εν λόγω κοινότητας, ανέλαβε τα νέα ιερατικά του καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2020. Σημειωτέον, προκάτοχός του ήταν ο π. Σωτήριος Mπαρούντης (Fr. Soterios Baroody).
«Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενος και ενθουσιασμένος. Μόλις τελειώσαμε την πρώτη μου Λειτουργία στον σπουδαίο και ιστορικό ναό Αγίου Σπυρίδωνος. […] Για όσους δεν με γνωρίζουν, είμαι ο π. Γεώργιος Καζούλης. Εγγαμος ιερέας, με την πρεσβυτέρα, τη Δήμητρα και τη μικρούλα μας, την Αννα-Μαρία», είπε κατά τον χαιρετισμό του ο π. Γεώργιος Καζούλης.
Στη συνέχεια, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, για την εμπιστοσύνη που του επέδειξε να διακονήσει σε «μια τόσο ωραία κοινότητα, η οποία ήταν για πολλούς ομογενείς η πρώτη τους ενορία».
Παράλληλα, δεσμεύτηκε να εργαστεί «πολύ σκληρά», προκειμένου να βοηθήσει «αυτήν την κοινότητα να σταθεί στο ύψος της και στο μεγαλείο της».
Ευχαρίστησε την πρόεδρο του εκκλησιαστικού συμβουλίου, Λυδία Βαγγέλου-Καλλιμάνη, «μία τόσο δυναμική γυναίκα -ένας θησαυρός- η οποία όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να κρατήσει την κοινότητα όρθια». Ευχαρίστησε και τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου, την πρόεδρο και τα μέλη της Φιλόπτωχου Αδελφότητος «για την υπέροχη υποδοχή, αλλά και για την τόσο φιλική και ειλικρινή τους αγάπη…».
«Το αγαπημένο μου χωρίο της Καινής Διαθήκης είναι αυτό που λέει ο ίδιος ο Χριστός: ‘Δεν ήρθα να διακονηθώ, αλλά να διακονήσω’. […] Οσο δύναμη μου δίνει ο Θεός και ο Αγιος Σπυρίδωνας, θα δουλέψουμε μαζί να υλοποιήσουμε μαζί αυτά τα όνειρα και τα μελλοντικά σχέδια που έχετε εσείς για την πρόοδο και μόνο της Κοινότητος αυτής. […] Θα είμαι διαθέσιμος για όλους 24 ώρες το 24ωρο», είπε ο π. Γεώργιος Καζούλης, επισημαίνοντας στον «Ε.Κ.» ότι προτεραιότητά του είναι η δημιουργία προγραμμάτων για τη νεολαία.
Εξέφρασε τη χαρά του για την ανταπόκριση των πιστών στο κάλεσμα και ιδιαίτερα προς τον άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Στυλιανό (Στηβ) Ζερβούδη, ο οποίος, όπως είπε, «ξεχωρίζει για την ευσέβειά του και για τη φιλανθρωπία του» και τον ευχαρίστησε.
Αναφερόμενος στο μνημόσυνο υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής της Κόνι Παπούλα, το οποίο τελέστηκε λίγο νωρίτερα, μίλησε για την προσφορά και το έργο της αειμνήστου και ως πρόεδρου της Φιλόπτωχου της Κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνος.
Εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου και της Κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνος, η πρόεδρος Λυδία Βαγγέλου-Καλλιμάνη, ευχαρίστησε τον π. Γεώργιο Καζούλη «για τα όμορφα και ενθαρρυντικά» του λόγια και καλώς όρισε τον νέο ιερέα, με την οικογένειά του, λέγοντας: «…Είμαστε χαρούμενοι που είσαστε κοντά μας… Αυτό είναι το σπίτι σας και είμαστε οικογένεια».
Λόγω της λήψης περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κα Βαγγέλου-Καλλιμάνη ανέφερε ότι ο καθιερωμένος καφές, που προσφέρουν οι κυρίες της Φιλόπτωχου της κοινότητας, αναβάλλεται μέχρις ότου παρέλθει αυτή η συγκυρία, ώστε να εορταστεί και η έλευση του νέου ιερέα στην κοινότητα.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνος, η εν λόγω κοινότητα οικοδομήθηκε στις αρχές του 1950, χάρη στην ευγενική προσφορά των ευεργετών της, Κωνσταντίνου Γουλανδρή και Θεόδωρου Τσολαίνου, οι οποίοι αναζήτησαν τότε, κορυφαίους Ελληνες καλλιτέχνες για την αγιογράφηση και διακόσμησή της και υψηλής ποιότητας υλικά για την κατασκευή της.
Καρπός της άοκνης προσπάθειας της προέδρου Λυδίας Βαγγέλου-Καλλιμάνη και των μελών του εκκλησιαστικού συμβουλίου, ήταν -μεταξύ άλλων- η ολοκλήρωση του έργου συντήρησης-αποκατάστασης των αγιογραφιών του ιερού ναού Αγίου Σπυρίδωνος, το οποίο ανέθεσαν στον αγιογράφο, Μιλτιάδη Αφεντούλη, και χαρακτηρίστηκε ως «θαύμα» λόγω της δυσκολίας επιτέλεσής του.
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας