Ο Δρ Κυριάκος Κύρου για τη νόσο του «λύκου»

Ο ρευματολόγος Δρ Κυριάκος Κύρου από το Hospital for Special Surgery. Φωτογραφία: The Hospital for Special Surgery.

Ο ρευματολόγος Δρ Κυριάκος Κύρου (Dr. Kyriakos Kirou) στο Νοσοκομείο Ειδικής Χειρουργικής (Hospital for Special Surgery) και επίκουρος καθηγητής Κλινικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, μίλησε στον «Ε.Κ.» για τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (ΣΕΛ).

Τόνισε ότι ο «λύκος» προσβάλλει σε υψηλότερο ποσοστό τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες, επισημαίνοντας ότι σε κάθε 1 άνδρα με λύκο, αντιστοιχούν 9 γυναίκες. Πρόσθεσε ότι η ασθένεια προσβάλλει κυρίως νέους στην αναπαραγωγική τους ηλικία.

Η συχνότητα της νόσου στον πληθυσμό στις Η.Π.Α, είπε, μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 2 στις 1.000 γυναίκες. Τα υψηλότερα ποσοστά εμφανίσεως της ασθένειας, υπογράμμισε, παρατηρούνται σε Αφροαμερικανούς, αυτόχθονες Αμερικανούς και Ασιάτες.

Οπως εξήγησε, ο ΣΕΛ ή λύκος, είναι μία αυτοάνοση νόσος που μπορεί να προσβάλλει όλο το σώμα. Ωστόσο, ανέφερε, η αιτιολογία της συγκεκριμένης ασθένειας παραμένει άγνωστη. Διευκρίνισε ότι γενετικοί (περίπου 5% πιθανότητα κληρονομικότητας) και περιβαλλοντολογικοί λόγοι (λ.χ. έκθεση στο ηλιακό φως) συμβάλλουν στην εκδήλωση της ασθένειας. Πρόσθεσε ότι λοιμώξεις ενδέχεται να επιδράσουν στο ανοσολογικό σύστημα και να προκαλέσουν έξαρση της νόσου.

Είπε ότι ο όρος «αυτοανοσία» δηλώνει την απόκλιση του ανοσολογικού συστήματος από τη φυσιολογική του λειτουργία να καταπολεμά τις λοιμώξεις, στην παθολογική στόχευσή του ενάντια στον ίδιο τον οργανισμό. Εξήγησε ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη φλεγμονή σε ιστούς και όργανα του σώματος, όπως δερματικά εξανθήματα και αρθρίτιδα. Η ασθένεια, υπογράμμισε, δεν είναι μεταδοτική.

Διασαφήνισε ότι ο ασθενής με λύκο ίσως παρουσιάσει συμπτώματα σε όλα τα όργανα του σώματος, όπως πόνο σε αρθρώσεις και μύες, δερματικά εξανθήματα, πλευρίτιδα (πόνος στο στήθος με βαθιά εισπνοή), πυρετό, νεφρίτιδα (με πρήξιμο στα πόδια και υψηλή πίεση), σύνδρομο Raynaud (τα δάκτυλα ασπρίζουν ή μελανιάζουν στο κρύο), έως και συμπτώματα στον εγκέφαλο και στα νεύρα.

Ανέφερε ότι το πιο χαρακτηριστικό δερματικό εξάνθημα που εμφανίζεται είναι στο πρόσωπο και μοιάζει με την πεταλούδα (το σώμα της επάνω στη ράχη της μύτης και οι φτερούγες στα δύο μάγουλα).

Συχνά, είπε, η διάγνωση του λύκου καθυστερεί, από μήνες έως και χρόνια, καθώς, όπως εξήγησε, τα συμπτώματα ενδέχεται να αποδίδονται σε άλλες, πιο συνηθισμένες, παθήσεις.

Ανέφερε ότι η ασθένεια του λύκου μπορεί να είναι πολύ ελαφριά, αλλά και πολύ σοβαρή. Τόνισε ότι δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης της νόσου, αλλά συνέστησε ο ασθενής με λύκο να έχει συχνή επαφή με το ρευματολόγο, να ενημερώνεται για την ασθένεια και τις πιθανές επιπλοκές της, καθώς επίσης να εξοικειώνεται με τα φάρμακα και τις πιθανές παρενέργειές τους: «Οταν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, οι ασθενείς με λύκο μπορούν να προσδοκούν σε μια φυσιολογική κοινωνική και επαγγελματική ζωή».

Υποστήριξε ότι για πολλά χρόνια, τα φάρμακα για το λύκο ήταν περιορισμένα (κορτικοστεροειδή, υδροξυχλωροκίνη) και σε πολλές περιπτώσεις δανεισμένα από τη μεταμοσχευτική ιατρική και την ογκολογία (όπως αζαθειοπρίνη, μυκοφαινολικό οξύ, μεθοτρεξάτη): «Τα φάρμακα αυτά είναι πολύ χρήσιμα, αλλά όχι όσο θα θέλαμε. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει μία έξαρση στη βασική και κλινική έρευνα του λύκου, με αποτέλεσμα ένα καινούριο μοντέρνο φάρμακο».

Εξήγησε ότι πρόκειται για ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα που σχεδιάστηκε για να «συλλαμβάνει» και να αδρανοποιεί μία πρωτεϊνη (BAFF), κρίσιμη για την ενεργοποίηση των παθολογικών Β λεμφοκυττάρων και της αυτοανοσίας: «Αν και το φάρμακο αυτό, δεν καλύπτει αρκετά τις ανάγκες μας, μπορούμε πλέον βάσιμα να ελπίζουμε ότι είναι μόνο η αρχή και για άλλα πιο αποτελεσματικά φάρμακα».

Το επιστημονικό έργο του Δρα Κυριάκου Κύρου, διατίθεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Hospital for Special Surgery: https://www.hss.edu/physicians_kirou-kyriakos.asp

ΠΗΓΗ: Εθνικός Κήρυκας