Σημεία – σταθμοί στην πορεία της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας του Σωτήρος στο Ράι Νέας Υόρκης

Μέλη της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας του Σωτήρος. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα του Σωτήρος (2195 Westchester Ave E, Rye, NY 10580) βρίσκεται ανάμεσα στο καταπράσινο τοπίο της περιοχής Ράι του Γουέσττσεστερ Κάουντι και ταυτόχρονα, είναι ευπροσβάσιμη από τον δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, Cross Westchester Expressway.

Μιλώντας στον «Ε.Κ.» εκπρόσωποι και μέλη της συγκεκριμένης Ενορίας, αποκάλυψαν τη μακρόχρονη ιστορία της Κοινότητας και τη σύνδεσή της με τον εφοπλιστικό Ελληνισμό της Μεγάλης Βρετανίας.

Παράλληλα, γίνεται σύνδεση της Κοινότητας με την αξιομακάριστη μνήμη του Αρχιεπισκόπου πρώην Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Ιάκωβο. Επιπλέον, γίνεται εκτενής αναφορά στο πνευματικό και κοινοτικό έργο που επιτελείται στην Κοινότητα, αλλά και στο Ελληνικό Σχολείο.

Οι ιδρυτές

Η Κοινότητα ξεκίνησε από ορισμένους εφοπλιστές, όπως ο Κώστας Λαιμός (Costas Lemos), ο Καπετάνιος Μαυροφίλιππος (Captain Mavrophilippos), ο Θεόδωρος Τσαγκάρης (Theodor Tsaggaris) και άλλα μέλη μιας ευρύτερης, κυρίως ελληνόφωνης, κοινότητας, που ζούσαν στην περιοχή, ανέφερε ένα από τα παλαιότερα ενεργά μέλη της Κοινότητας (από το 1972), Γεώργιος Ζυμαράς (George Zimmar), ο οποίος, σημειωτέον, έχει διατελέσει πρόεδρός της και είναι μέλος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και της Σχολικής Επιτροπής.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ανάγκη ίδρυσης της Κοινότητας προέκυψε, επειδή δεν υπήρχε άλλη αντίστοιχη στην περιοχή και εκκλησιάζονταν στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν. Παράλληλα, επεσήμανε ότι αρχικά, υπήρχε η ιδέα δημιουργίας ενός Παρεκκλησίου.

Από τα εγκαίνια της ανακαίνισης όλων των κτιρίων της Κοινότητας του Σωτήρος. Διακρίνονται: (από αριστερά:) Τζων Αναστασίου (John Anastasiou), Ρόμπιν Ψαρός (Robin Psaros), Τεντ Μάθας (Ted Mathas), Τζων Λυκουρέτζος (John Lykouretzos), π. Ηλίας Βίλλης, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής, κ. Δημήτριος, ο μεγάλος ευεργέτης της Κοινότητας Μιχάλης Ψαρρός (Michael Psaros), ο Νικόλαος Μπαλίδης και η Τζέννιφερ Κωνσταντίν (Jennifer Constantin). Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Οπως εξήγησε, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής παραχώρησε την άδεια ιδρύσεως της εκκλησίας το 1957 και το ίδιο έτος, αγοράστηκε το ακίνητο, με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από 40 οικογένειες.

Χαρακτήρισε τον Κώστα Λαιμό ως έναν δραστήριο εφοπλιστή. Είπε ότι ήταν μεταξύ των Ελληνοβρετανών, ο οποίος ηγήθηκε του έργου κατασκευής της Κοινότητας και κάλεσε άλλα στελέχη από τον χώρο της Ναυτιλίας, ώστε να συμμετάσχουν στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Κοινότητας. Διευκρίνισε ότι το γεγονός αυτό δικαιολογεί την επικράτηση της βρετανικής έναντι της αμερικανικής ορθογραφίας στην ονομασία της Κοινότητας («Saviour» και όχι «Savior»).

Αναφερόμενος περαιτέρω στη συνεισφορά του Κ. Λαιμού στην Κοινότητα του Σωτήρος, είπε ότι ο Κ. Λαιμός ήταν εκείνος ο οποίος έπεισε τον Ντέιβιντ Ροκφέλερ (David Rochefeller) από την Chase Bank να δώσει δάνειο για την αγορά ακινήτου στην Κοινότητα, χωρίς προσωπικό εγγυητή. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η παρούσα έπαυλη και ο ενοριακός οίκος ήταν το κέντρο με 40 ακόμα στρέμματα (10 acres) και νέο ακίνητο.

Το σχολικό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει επισκέψεις μαθητών στην υπαίθριο παιδική χαρά. Φωτογραφία: Αρχείο Κοινότητας του Σωτήρος Ράι.

Προσέθεσε ότι ο Κ. Λαιμός κάλεσε τον Στήβεν Λύρα (Steven Lyras) και τον Τζον Κόκκινς (John Kokkins) να ετοιμάσουν, χωρίς αμοιβή, το αρχιτεκτονικό σχέδιο της εκκλησίας: «Ο Λαιμός ήταν ένα εξαιρετικό στέλεχος, που ασχολήθηκε με κάθε λεπτομέρεια του έργου. Πολλές φορές, καθόταν και επιτηρούσε την εξέλιξη των εργασιών».

Πηγή έμπνευσης της αρχιτεκτονικής της εκκλησίας στο Ράι υπήρξε η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, είπε ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Κοινότητας, Νικόλαος Μπαλίδης (Nick Balidis), ο οποίος είπε ότι υπηρετεί στη συγκεκριμένη Κοινότητα από το 2009, καθώς τα προηγούμενα είκοσι χρόνια υπηρετούσε στην Κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ.

Ο Γ. Ζυμαράς είπε ότι ο Κ. Λαιμός στις συναντήσεις του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου προχωρούσε τις προτάσεις δράσης σε άμεσες αποφάσεις, με την αιτιολογία ότι κατά καιρούς, οι αποφάσεις είναι σωστές, άλλες όχι, ωστόσο, μια καθυστερημένη απόφαση είναι πάντα λάθος.

Ο Σύλλογος Γονέων διοργάνωσε μάθημα μαγειρικής της ελληνικής κουζίνας στους μαθητές του Ελληνικού Σχολείου. Φωτογραφία: Αρχείο Κοινότητας του Σωτήρος Ράι.

Ως εκ τούτου, ο Γ. Ζυμαράς προσέθεσε ότι την επόμενη ημέρα της συνάντησης του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, ο Κ. Λαιμός έστελνε υπομνήματα σε όλα τα μέλη του συμβουλίου, αναθέτοντας καθήκοντα, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Ωστόσο, επεσήμανε ότι μετά την ολοκλήρωση κατασκευής της εκκλησίας, το 1962, ο Κ. Λαιμός μετακόμισε στο Λονδίνο.

Στη συνέχεια, ο Γ. Ζυμαράς αναφέρθηκε στο ιδρυτικό μέλος της Κοινότητας, Αρθουρ Μάρρο (Arthur Marros), λέγοντας ότι η ανατολική πλευρά του κοινοτικού κτιρίου ονομάζεται «Marros Hall»: «Οπως πολλοί εύποροι άνθρωποι, ο Αρθουρ κατάλαβε ότι τα εκ Θεού δοθέντα πλούτη, του δόθηκαν προσωρινά και είχε την υποχρέωση να τα μοιραστεί με άλλους. Η Εκκλησία μας ήταν μια εξ αυτών που επωφελήθηκαν από τη γενναιοδωρία του».

Τόνισε ότι ο Α. Μάρρος μείωσε κατά το ήμισυ το ποσό του δανείου για το κτίσιμο της Εκκλησίας, πριν δώσει μερίδιο των χρημάτων του προς την Εκκλησία. Υπογράμμισε επίσης, ότι όταν η Εκκλησία προγραμμάτιζε το κτίσιμο της αίθουσας συγκεντρώσεων (social hall), ο Α. Μάρρος συμφώνησε να το χρηματοδοτήσει, υπό την προϋπόθεση ότι η Κοινότητα θα κάλυπτε το μισό κόστος κατασκευής.

«Το μεγαλύτερο χάρισμα του Α. Μάρρος ήταν η πνευματικότητά του και η ενθάρρυνση συμμετοχής των μελών της Κοινότητας στη δημιουργία των εγκαταστάσεων που θα χρησιμοποιούσαν. Αυτό μετέφερε, εντονότερα, την αίσθηση της αφοσίωσης και της κοινότητας», τόνισε. Παράλληλα, επεσήμανε ότι αυτό που νιώθει ότι είναι μοναδικό σε αυτήν την Κοινότητα είναι η φιλοξενία και η ενότητα.

Ανέφερε ότι η τελευταία φορά που παρέστη ο Κ. Λαιμός στην εκκλησία ήταν κατά την τελετή Καθαγιασμού από τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο το 1972, ο οποίος, μαζί με τον Α. Μάρρο, τιμήθηκαν για την προσφορά τους.

Η Κοινότητα σήμερα

Ο Ν. Μπαλίδης είπε ότι η Κοινότητα σήμερα απαριθμεί περίπου 390 μέλη. Αναφερόμενος στο κατά πόσο άλλαξε η Κοινότητα από τότε που ιδρύθηκε, είπε ότι κατ’ αρχήν έχουν αυξηθεί τα μέλη, από τη στιγμή που υπάρχουν πάνω από 400 οικογένειες.

Ο αντιπρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Γρηγόριος Αλεξόπουλος (Grigorios / Greg Alexopoulos), διευκρίνισε ότι με τον καιρό, στην Κοινότητα έρχονται ολοένα και περισσότερα νεαρής ηλικίας άτομα, όπως επίσης και περισσότερες μεικτές οικογένειες: «Θα έλεγα ότι το 1/3 της Κοινότητάς μας είναι νεαρά ζευγάρια με παιδιά, τα οποία είναι δραστήρια στο Κατηχητικό και στα προγράμματα Νεολαίας … Εχουμε ένα καλό ‘κράμα’ ηλικιωμένων και νέων οικογενειών».

Ο Ν. Μπαλίδης προσέθεσε ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια έγινε σημαντικό έργο στην Κοινότητα, ιδιαίτερα με την ανακαίνιση γραφείων, αιθουσών διδασκαλίας, βιβλιοθήκης, δημοσίων χώρων και γυμναστηρίου για τα παιδιά.

Ο Γρ. Αλεξόπουλος είπε ότι η ανακαίνιση της Κοινότητας με το ποσόν ύψους 6 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων, κατά την οποία εγκαταστάθηκαν wifi και οπτικοακουστικά μέσα, αποτελεί ίσως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Κοινότητας. Τόνισε ότι στην Κοινότητα υπάρχει μια πνευματικότητα, η οποία, όπως εξήγησε, ξεκινάει από τον Ιερέα, ενώ ανέφερε ότι ο χώρος έχει μεγάλη πνευματική ενέργεια.

Από τη σχολική εκδήλωση για τον εορτασμό των Ελληνικών Γραμμάτων. Στο πιάνο, η δασκάλα της Μουσικής, Ερασμία Βουκελάτου, με τη Χορωδία. Φωτογραφία: Αρχείο Κοινότητας του Σωτήρος Ράι.

Οι Ιερείς

Ο Γ. Ζυμαράς υποστήριξε ότι στην εξέλιξη της Κοινότητας σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι Ιερείς που υπηρέτησαν σε αυτήν: «Οταν ο π. Ρόμπερτ Στεφανόπουλος (Fr. Robert Stefanopoulos) ήρθε, ήταν άνθρωπος της οικογένειας και η Κοινότητα άρχισε να μεγαλώνει, επειδή πλέον έρχονταν και οικογένειες. Στη συνέχεια, υπηρέτησε ο π. Θεόδωρος Μπαγκλανέας (Theodor Baglaneas) για περίπου είκοσι χρόνια, ο π. Κώστας Σιταράς για ένα με δύο χρόνια, ένας προσωρινός Ιερέας για ένα έτος και ο π. Ηλίας Βίλλης (Fr. Elias Villis), ο οποίος υπηρετεί εδώ και είκοσι χρόνια…».

O π. Ηλίας θυμάται ότι τοποθετήθηκε στην Κοινότητα στις 1 Ιουλίου 1999 από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής, κ. Σπυρίδωνα. Ανέφερε ότι από όταν πρωτοπήγε στην Κοινότητα, οι άνθρωποι αγκάλιασαν την οικογένειά του και εργάζονται όλοι μαζί «σαν σώμα Χριστού»:

«Κάθε μέρα κάνω τον σταυρό μου και δοξάζω τον Θεό, διότι είναι ένα εκπληκτικό δώρο να είμαι εδώ. Τιμώ τους ιδρυτές της εκκλησίας, τους ανθρώπους που ίδρυσαν αυτήν την εκκλησία, τη σοφία που είχαν στο να κτίσουν έναν τόσο όμορφο ναό και όλο τον χώρο… Βεβαίως, ευχαριστούμε τους τωρινούς ευεργέτες και μέλη που έδωσαν σημαντικά ποσά χρημάτων για την τελευταία ανακαίνιση, όπως οι Μάικλ και Ρόμπιν Ψαρρός (Michael και Robin Psaros), οι Τεντ και Κέρυν Μάθας (Ted και Keryn Mathas), οι Τζων και Τζοέλλα Λυκουρέτζου (John και Joella Lykouretzos), αλλά και τη γιαγιούλα που μας έδινε 10 δολάρια. Είναι όλοι αξιέπαινοι».

Ο π. Ηλίας ανέφερε ότι το Παρεκκλήσι της Κοινότητας είναι αφιερωμένο στην αξιομακάριστη μνήμη του Αρχιεπισκόπου πρώην Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Ιάκωβο. Οπως διηγήθηκε, από το 1999, ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος πήγαινε ως συνταξιούχος πλέον, στην εκκλησία της Κοινότητας κάθε Κυριακή: «Ολη μου τη ζωή στο Σικάγο, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, έβλεπα τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο στην τηλεόραση ή στις εφημερίδες και ξαφνικά βρίσκομαι εδώ – στην ίδια Αγία Τράπεζα που λάμβανε Αγία Κοινωνία από τη Θεία Λειτουργία που προσέφερα… Είχα την ευλογία να είμαι ένας από εκείνους που συμμετείχαν στην κηδεία του… Δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό».

Επιπλέον, ο π. Ηλίας είπε ότι η μεγαλύτερη επιτυχία της Κοινότητας είναι η πνευματικότητα από την οποία διακατέχονται τα μέλη της και η συμμετοχή τους, «με νου, ψυχή και σώμα», στη Θεία Λειτουργία: «Τα μέλη της Κοινότητας είναι καταπληκτικά, ο ναός είναι ένα εκπληκτικό μέρος για να εκκλησιαστεί κανείς, ιδιαίτερα τη Μεγάλη Εβδομάδα».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι διδάσκει τη σημασία του να μεταλαμβάνει κανείς συχνά και να εκκλησιάζεται, έστω μια φορά τον μήνα, σε όποια εκκλησία αισθάνεται άνετα.

Η εξωτερική άποψη του Ιερού Ναού της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας του Σωτήρος στο Ράι. Φωτογραφία: Αρχείο Ελληνικού Σχολείου Ράι.

Αναφερόμενος στις δραστηριότητες της Ενορίας, είπε: «Εχουμε τυπικές δραστηριότητες, οι οποίες προσφέρονται στις περισσότερες Εκκλησίες, όπως Κατηχητικό, Ελληνικό Σχολείο, Νεολαία (GOYA, JOY και HOPE), Ηλικιωμένοι (ALL SAINTS), Χορωδία, Παπαδοπαίδια, Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, Φιλόπτωχο και μια πολύ δραστήρια Κοινότητα».

Προσέθεσε ότι όσοι επιθυμούν είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετέχουν και να προσφέρουν από τον χρόνο και το ταλέντο τους σε ό,τι τους αρέσει, εκτός από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, όπου, για τη συμμετοχή τους σε αυτό, γίνονται εκλογές.

Ο π. Ηλίας, απευθύνοντας μήνυμα στην Ελλάδα και στον Ελληνισμό της Διασποράς, είπε: «Βάλτε στον εαυτό σας, στην καρδιά σας, στην ψυχή σας και στο μυαλό σας τον Χριστό. Δεν πρόκειται για τη ζωή της τελειότητας, αλλά για τη ζωή της μεταμέλειας, της ταπεινοφροσύνης…».

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο

Ο Ν. Μπαλίδης τόνισε ότι η Κοινότητα χρειάζεται πρωτίστως, ανθρώπους της Εκκλησίας, να συμμετέχουν στις Θείες Λειτουργίες και να έχουν θέληση για δουλειά: «Ο Θεός πάντα μας δίνει χρόνο να βοηθάμε την Εκκλησία. Είναι ευχής έργον».

Ο Γρ. Αλεξόπουλος διευκρίνισε ότι όποιος επιθυμεί να συμμετέχει στις δραστηριότητες του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, μπορεί να προσφέρει στην Εκκλησία ό,τι επιθυμεί (stewardship), αντί συνδρομής μέλους.

Ο Γ. Ζυμαράς ανέφερε ότι τα μέλη της Κοινότητας είναι ένθερμοι υποστηρικτές του έργου του π. Ηλία, τόσο στα προγράμματα που ξεκίνησε ο ίδιος ο Ιερέας, όσο και σε δραστηριότητες εκτός της εκκλησίας, όπως η κατασκήνωση του Αγίου Παύλου.

Ο άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πρώην ταμίας του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα και μέλος της «Leadership 100», Πίτερ Σκιαδάς (Peter Skeadas), με την σύζυγό του Αφροδίτη (Aphrodite Skeadas), επίτιμη πρόεδρο της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αποτελούν μια από τις οικογένειες, οι οποίες είναι μέλη της συγκεκριμένης Κοινότητας.

«Είμαστε μέλη εδώ […] από τη δεκαετία του 1970 και η εκκλησία είναι το κέντρο της ζωής μας…», ανέφερε η Α. Σκιαδά.

Από την παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στις 18 Απριλίου 2010. Η πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κέλλυ Χαντζαρίδη (Kelly Hantzarides), o Α. Νερούλιας, ο π. Ηλίας, ο Δ. Τριανταφύλλου και ο Γ. Χασλάρης. Φωτογραφία: Αρχείο Ελληνικού Σχολείου Ράι.

Ο Π. Σκιαδάς προσέθεσε ότι είναι πραγματικά ευλογία που είναι μέλη της εν λόγω Κοινότητας και ευχαρίστησε μέσω του «Ε.Κ.» τον π. Ηλία «για την εξαιρετική του ποιμαντική καθοδήγηση».

Η Φιλόπτωχος

Σύμφωνα με τον Ν. Μπαλίδη, η μεγαλύτερη επιτυχία της συγκεκριμένης Κοινότητας είναι η διδασκαλία του Ευαγγελίου: «Δεν νομίζω να υπάρχει κάτι πιο σημαντικό… Εχουμε έναν δυναμικό προϊστάμενο που πάντα προσπαθεί να μας διδάξει, να μας παροτρύνει και να μας βοηθήσει στο δρόμο που βαδίζουμε προς τον Χριστό».

Η Πρόεδρος της Φιλόπτωχου, Χριστίνα Μπαλίδη (Christine Balidis), η οποία, όπως είπε, υπηρετεί ως Πρόεδρος στη συγκεκριμένη Κοινότητα από το 2012, ανέφερε ότι αισθάνεται ευλογημένη για τη συμμετοχή της.

Διευκρίνισε ότι στις δραστηριότητες της Φιλοπτώχου εντάσσονται οι επισκέψεις σε ηλικιωμένους στο Γηροκομείο του Αγίου Μιχαήλ («Saint Michael’s Home»), η οικονομική ενίσχυση ατόμων που χρήζουν βοηθείας και η προετοιμασία και παροχή γευμάτων σε άστεγους.

Χαρακτήρισε μάλιστα, ως το σημαντικότερο έργο της Φιλόπτωχου την υποστήριξη ατόμων και οικογενειών που χρήζουν ανάγκης.

Οπως είπε, για να συμμετέχει κανείς στις δραστηριότητες της Φιλοπτώχου, πρέπει να γίνει κανείς μέλος της, να συμμετέχει στις συνεδριάσεις και να βοηθάει στο έργο αυτό.

Ο κ. Δημοσθένης Τριανταφύλλου, διευθυντής του Ελληνικού Σχολείου. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Προγράμματα Νεολαίας

Αναφορικά με τα προγράμματα Νεολαίας (Youth Ministry Team), ο υπεύθυνος Νεολαίας, Γεώργιος Χασλάρης (George Hazlaris), είπε ότι στόχος του είναι να προσφέρουν στους νέους μια ευχάριστη και εκπαιδευτική ατμόσφαιρα, όπου μπορούν να μάθουν περισσότερα για την πίστη τους και να την ενισχύσουν:

«Δεν διδάσκουμε μόνο και δεν διοργανώνουμε απλά συζητήσεις και μαθήματα για την πίστη. Διοργανώνουμε πολλές ευχάριστες εκδηλώσεις και εξόδους για να προσελκύσουμε και να κρατήσουμε κοντά μας τους νέους, ώστε να βιώνουν με ευχαρίστηση το γεγονός ότι είναι μέλη της Εκκλησίας».

Διευκρίνισε ότι τα προγράμματα Νεολαίας απευθύνονται σε άτομα ηλικίας 5-18 ετών, ενώ τόνισε ότι το πιο επιτυχημένο, από πλευράς συμμετοχής, πρόγραμμα που προσφέρεται είναι το «Summer Bible Camp». Παράλληλα, επεσήμανε ότι σε αυτό δεν συμμετέχουν μόνο τα νεότερα μέλη της Εκκλησίας, αλλά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έφηβοι, ως μέλη του προσωπικού, προσφέροντας, όπως είπε, εκπληκτικό έργο.

Τόνισε ότι η παροχή προγραμμάτων για νέους είναι σημαντική, καθώς, όπως είπε, πολλοί από τους συνομήλικους τους, έχουν λίγη ή καθόλου πίστη στον Θεό. Συνεπώς, είπε ότι, με τη συμμετοχή των νέων σε αυτά τα προγράμματα, δίνονται απαντήσεις για την αλήθεια του Θεού, τη δημιουργία και τη ζωή.

Υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι σήμερα, η προσέλκυση νέων στην Εκκλησία γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, πρέπει πάντα να υπάρχει δημιουργικότητα και αφοσίωση σε αυτήν την προσπάθεια.

Ομαδική φωτογραφία του διδακτικού προσωπικού του Ελληνικού Σχολείου, με επισκέπτρια την πρώην Διευθύντρια του Σχολείου Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, Αθηνά Κρομμύδα. Φωτογραφία: Αρχείο Ελληνικού Σχολείου Ράι.

Το Ελληνικό Σχολείο

Ο Γ. Ζυμαράς υποστήριξε ότι στο πλαίσιο της Κοινότητας, η ελληνική γλώσσα πρέπει να συνυπάρχει με την αγγλική, δεδομένου, όπως είπε, μέλη της είναι και ελληνόφωνοι και αγγλόφωνοι. Ωστόσο, αναφορικά με το Ελληνικό Σχολείο, σημείωσε ότι γίνεται σημαντική προσπάθεια για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, όχι μόνο σε μαθητές του σχολείου, αλλά και σε ενήλικες.

Εξάλλου, όπως είπε ο π. Ηλίας, Ελληνισμός και Ορθοδοξία αποτελούν έννοιες αλληλένδετες: «Ο,τι έχει κάνει ο Ελληνισμός για την Ορθοδοξία – προστατεύοντάς την, εγκαθιδρύοντάς την, καλλιεργώντας τη, διδάσκοντάς τη – είναι εκπληκτικό. Είναι μια εκπληκτική ένωση …Η Ορθοδοξία είναι o φακός, μέσα από τον οποίο ο Ελληνισμός βλέπει τον κόσμο…».

Ο Διευθυντής του Ελληνικού Σχολείου (Hellenic School), Δημοσθένης Τριανταφύλλου (Demosthenes Triantafillou), ανέφερε ότι το σχολείο ιδρύθηκε το 1957, με πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού Θεολόγου Εμμανουήλ Χατζηεμμανουήλ και αρχικά, με μικρό αριθμό μαθητών.

Τόνισε ότι σπουδαίο ρόλο στην ιστορική εξέλιξη του σχολείου διαδραμάτισε η εκάστοτε Σχολική Επιτροπή.

Αναφερόμενος στην παρούσα Σχολική Επιτροπή, είπε ότι προσφέρει ένα αξιόλογο έργο, με επικεφαλής τον επί 25 και πλέον ετών προσφοράς στο σχολείο Συνταγματάρχη, ε.α. Αντώνη Νερούλια (Antonios Neroulias), και αντιπρόεδρο τη δικηγόρο, Ελένη Παρασκευά-Θαντάνη (Elena Paraskevas-Thadani).

Θυμάται ότι στο συγκεκριμένο σχολείο προσλήφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008. Οπως είπε, τότε είχε δημιουργήσει το πρώτο απογευματινό ελληνικό Γυμνάσιο με τις τρεις τάξεις του (7η, 8η και 9η) στην Κοινότητα Θείας Αναλήψεως στο Φέρβιου της Νέας Ιερσέης.

Παράλληλα, προσέθεσε ότι ο Α. Νερούλιας γνώριζε πως ο ίδιος είχε υπηρετήσει εννέα χρόνια ως Διευθυντής στην Κοινότητα Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, καθώς και ότι με πρωτοβουλίες του, ιδρύθηκε το πρώτο και μοναδικό Ελληνο-Αμερικανικό Λύκειο του Αγίου Δημητρίου. Οπως διευκρίνισε, η Κοινότητα στο Ράι φιλοδοξούσε να εισάγει καινοτομίες και νέα προγράμματα στο Σχολείο της.

Οσον αφορά την επιλογή του Δ. Τριανταφύλλου ως διευθυντή του Ελληνικού Σχολείου, ο Α. Νερούλιας είπε ότι δημιούργησε μία επιτροπή από άτομα από τον χώρο της εκπαίδευσης για να αξιολογήσουν τις αιτήσεις για τη θέση αυτή: «Μας έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση το βιογραφικό του κ. Τριανταφύλλου, η εμπειρία του στα θέματα παιδείας και η προοδευτική του φιλοσοφία για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερη γλώσσα».

Ο Δ. Τριανταφύλλου τόνισε ότι το Σχολείο στο Ράι είναι Σαββατιανό, με τάξεις από το Νηπιαγωγείο έως την 8η τάξη. Από το 2009 έως σήμερα, είπε ότι το Σχολείο αναβαθμίστηκε σε επίπεδο προσωπικού, διδακτέας ύλης, μεθόδων διδασκαλίας, διαμόρφωσης προγράμματος, σχολικών δραστηριοτήτων, χρήσης σύγχρονης τεχνολογίας, κτιριακό, επιμορφωτικών σεμιναρίων προσωπικού. Οπως εξήγησε, τα προαναφερόμενα επιτεύχθηκαν λόγω της καλής συνεργασίας μεταξύ Διεύθυνσης Σχολείου, Σχολικής Επιτροπής, π. Ηλία, όπως επίσης λόγω της συμπαράστασης Γονέων και της αφοσίωσης και ευσυνειδησίας του προσωπικού.

Μαθητές του Ελληνικού Σχολείου στο Ράι κατά τη διάρκεια μαθήματος. Διακρίνεται ο Διευθυντής του σχολείου, Δημοσθένης Τριανταφύλλου. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Ο Α. Νερούλιας ανέφερε ότι αξιοποίησε την εμπειρία του ως στρατιωτικός, χρησιμοποιώντας συστήματα διοίκησης που χρησιμοποιούνται για τη διεκπεραίωση μιας αποστολής: «Ετσι, μπόρεσα να οργανώσω καλύτερα, δηλαδή πιο συστηματικά και πιο αποτελεσματικά, τη λειτουργία του σχολείου, ιδρύοντας τη Σχολική Επιτροπή, τον Σύλλογο Γονέων, με βάση τους κανονισμούς της Αρχιεπισκοπής για την ελληνική παιδεία».

Μιλώντας για ορισμένες από τις καινοτομίες που υλοποιήθηκαν στο Σχολείο, ο Δ. Τριανταφύλλου είπε ότι όλες οι αίθουσες διδασκαλίας έχουν Wi-Fi διαδικτυακή σύνδεση, τηλεοράσεις τύπου Smart TV, ασπροπίνακες μαρκαδόρου (White Boards) και σύγχρονο σύστημα κλιματισμού και θέρμανσης για να υπάρχει, όπως είπε, ένα ευχάριστο σχολικό περιβάλλον εφάμιλλο του αμερικανικού.

Τόνισε επίσης, ότι το πρόγραμμα είναι πρότυπο και διαμορφώθηκε βάσει του προγράμματος Ελληνομάθειας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εμπλουτισμένο με μαθήματα ελληνικού πολιτισμού και αποτελείται από 30λεπτα μαθήματα για την ανάπτυξη της κάθε γλωσσικής δεξιότητας.

Από τη συμμετοχή του Ελληνικού Σχολείου της Κοινότητας του Σωτήρος στο Ράι στην φετινή παρέλαση για την 25η Μαρτίου. Φωτογραφία: Αρχείο Κοινότητας του Σωτήρος Ράι.

Διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα διαθέτει τρία βασικά επίπεδα: πρώτον, το «Βασικό» (τάξεις 1-4), με έμφαση στον προφορικό λόγο με διαλόγους από την καθημερινότητα, δεύτερον, το «Μεσαίο» (τάξεις 5 και 6), με επίκεντρο την ανάπτυξη του γραπτού λόγου και τρίτον, το «Προχωρημένο» (τάξεις 7 και 8), με στόχο τη βελτίωση και ανάπτυξη όλων των γλωσσικών δεξιοτήτων και τη διδασκαλία των ελληνικών ριζών αγγλικών λέξεων.

Ανέφερε ότι στις καινοτομίες του σχολικού εκπαιδευτικού προγράμματος συμπεριλαμβάνονται η ενσωμάτωση 20λεπτου μαθήματος αθλητισμού στα ελληνικά, η 40λεπτη διδασκαλία ελληνικών παραδοσιακών χορών, η δημιουργία εσωτερικού και υπαίθριου χώρου (γηπέδου) για αθλήματα, η δημιουργία υπαίθριας παιδικής χαράς για τις μικρότερες τάξεις, η παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας και η δημιουργία βιβλιοθήκης με ελληνικά βιβλία σε κάθε τάξη για μαθητικές έρευνες και μελέτες.

Σε αυτές τις καινοτομίες, είπε ότι προστίθενται, όχι μόνο η έκδοση ετήσιου έγχρωμου Λευκώματος Αποφοίτησης της 8ης τάξης με αναμνηστικές φωτογραφίες των αποφοίτων και εκθέσεις στα ελληνικά, με τίτλο «Οι αναμνήσεις μου από το ελληνικό σχολείο», αλλά και η παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μετά το σχολείο, από τον Σύλλογο Γονέων.

Οι τελειόφοιτοι της 8ης τάξης που θα αποφοιτήσουν τον Ιούνιο του 2019 με τη δασκάλα τους κ. Σπυριδούλα Λαιζηνού και τον Διευθυντή κ. Δημοσθένη Τριανταφύλλου. Φωτογραφία: Αρχείο Ελληνικού Σχολείου Ράι.

«Σκοπός του προγράμματος είναι να προσφέρουμε ένα ευχάριστο περιβάλλον διδασκαλίας και μάθησης της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα πραγματικότητα των μαθητών στην Κοινότητα και την Ομογένεια. Θέλουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν την Ελλάδα και το σχολείο, μέσα από τη διδασκαλία που προσφέρουμε…», τόνισε.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι στο σχολείο συχνά χρησιμοποιούνται τα Αρχαία Ελληνικά σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν στους μαθητές ότι τα Νέα Ελληνικά είναι η συνέχειά τους. Εξήγησε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο, αναπτύσσεται η διαπολιτισμική συνείδηση για την κατανόηση της επιρροής της ελληνικής σκέψης και γλώσσας στην αγγλική, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υποστήριξε ότι με τη διδασκαλία της ελληνοαμερικανικής ιστορίας, αναπτύσσεται η ελληνοαμερικανική ταυτότητα. Επιπλέον, είπε ότι η μετάδοση της πνευματικής κληρονομιάς, από τον Ομηρο έως σήμερα, συμβάλλει στη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτικής, επιστημονικής και φιλοσοφικής σκέψης, ενώ τόνισε ότι με τη συγγραφή του Ευαγγελίου και της Καινής Διαθήκης, διαδόθηκε ο Χριστιανισμός.

Αριστερά, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Μ. Κουρούνη, σε πρόσφατη συνεδρίαση με τα μέλη του συλλόγου. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

«Είναι σημαντική η διαιώνιση της ελληνικής γλώσσας, γιατί έτσι θα μαθαίνουν τη διαχρονική αξία και επιρροή της ελληνικής σκέψης και διανόησης και ότι όλοι είμαστε πνευματικά παιδιά της Ελλάδας», τόνισε.

Για τους μαθητές της 8ης τάξης, επεσήμανε ότι οι μαθητές δίνουν δυο τεστ αξιολόγησης της γλωσσικής επάρκειας, τις εξετάσεις Νέων Ελληνικών του Γραφείου Αμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, σε συνεργασία με το Γραφείο του Υπουργείου Παιδείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (Regents), κάθε Ιούνιο και τους διαγωνισμούς Ελληνομάθειας του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδος, κάθε Μάιο.

Ο Διευθυντής είπε ότι στις δραστηριότητες του σχολείου εντάσσονται, μεταξύ άλλων, ο εορτασμός των εθνικών επετείων (με ποιήματα, τραγούδια, θεατρικές παραστάσεις και παραδοσιακούς χορούς), ο εορτασμός των Ελληνικών Γραμμάτων και των Τριών Ιεραρχών (με αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και νεότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου), ο εορτασμός των Χριστουγέννων (με Κάλαντα), η εορτή αποφοίτησης της 8ης τάξης και η τελετή λήξης του σχολικού έτους, επισκέψεις (λ.χ. στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο Ωνάσειο Κέντρο), καθώς επίσης εκδρομές και χοροεσπερίδες διοργανωμένες από το Σύλλογο Γονέων.

Κατέληξε ότι στο μέλλον προγραμματίζεται η δημιουργία Βιβλιοθήκης για γονείς και μέλη της Ενορίας, ολοκληρωμένου απογευματινού Γυμνασίου και Λυκείου, διετούς Παιδαγωγικού Κέντρου Κατάρτισης και Πιστοποίησης ομογενειακών δασκάλων και διετούς Κέντρου διδασκαλίας Ελληνικών για ενηλίκους.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.
Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.
Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.
Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.
Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.
Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.
Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.
Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.
Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.
Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

ΠΗΓΗ: Εθνικός Κήρυκας