Το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων στην Κύπρο: Ο κ. Φώτης Φωτίου, με τη Δέσποινα Αφεντούλη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 46 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η εκπομπή «Νόστος» με τη δημοσιογράφο-Δρ Κοινωνιολογίας, Δέσποινα Αφεντούλη, παρουσίασε αφιέρωμα στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων στην Κύπρο, το οποίο μεταδόθηκε από το Ελληνικό Κοινωφελές Ραδιόφωνο COSMOS FM Νέας Υόρκης, στις 18 Ιουλίου 2020.

Ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρμόδιος για θέματα Αγνοουμένων, Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων Κύπριων, Φώτης Φωτίου, υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – ότι το θέμα των αγνοουμένων, αφορά χιλιάδες οικογένειες στην Κύπρο και στην Ελλάδα και αποτελεί την πιο τραγι- κή πτυχή της τουρκικής εισβολής.
Ο κ. Φωτίου είπε ότι το θέμα των αγνοουμένων αποτελεί έγκλημα πολέμου της Τουρκίας και προσέθεσε ότι τη δεκαετία του 1990, οι Τούρκοι φοβούμενοι ότι η διεθνής κοινότητα θα ανακαλύψει αυτό το μεγάλο έγκλημα, μετακίνησαν οστά από μεγάλους ομαδικούς τάφους σε περιοχές που είναι άγνωστες μέχρι σή- μερα. Όπως τόνισε, οι πληροφορίες αυτές βρίσκονται «μόνο στα αρχεία του τουρκικού στρατού» και η Τουρκία δεν συνεργάζεται μέχρι σήμερα.

Ο κ. Φωτίου εξέφρασε την ανησυχία ότι «Αν δεν κινηθεί η διεθνής κοινότητα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι οι βασικοί χρηματοδότες του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους [ΔΕΑ]», η ΔΕΑ δεν θα εντοπίζει οστά.

Αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Ελλάδα για το θέμα των αγνοουμένων και ευρύτερα, ενώ τόνισε ότι οι Η.Π.Α. μπορούν να διαδραματίσουν πιο δυναμικό ρόλο. Υπογράμμισε ότι «Το πρόβλημα των αγνοου- μένων είναι καθαρά ανθρωπιστικής φύσεως πρόβλημα. Δεν πρέπει η Τουρκία να αναμιγνύει αυτό το πρό- βλημα με πολιτικά παιγνίδια». Παράλληλα, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιδεικνύει τον ίδιο ζήλο για τον εντοπισμό Τουρκοκύπριων αγνοουμένων.

Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε τον Ελληνισμό της Διασποράς που «έχει διαδραματίσει έναν πολύ καθοριστικό ρόλο σε όλα τα εθνικά θέματα» και κάλεσε τον Ελληνισμό να συμμετέχει στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινότητας για το θέμα των αγνοουμένων. Εξάλλου, είπε ότι ήδη γίνεται μια προσπάθεια να επανέλθει το θέμα στο αμερικανικό Κογκρέσο, σε συνεργασία με τις οργανώσεις αποδήμων, μετά τις εκλογές.

Ακούστε τη συνέντευξη του Επιτρόπου Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρμόδιου για θέματα Αγνοουμένων και Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων Κύπριων, κ. Φώτη Φωτίου, που παραχώρησε στην εκπομπή «Νόστος» με τη Δέσποινα Αφεντούλη στο CosmosFm NY για το Ανθρωπιστικό Θέμα των Αγνοουμένων στην Κύπρο, πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Πηγή: CosmosFM NY