Το σχολείο «Ευδοξία Λεβεσάνου» στο Μπρονξ
Η Κοινότητα Αγίου Πέτρου του Αποστόλου στο Μπρονξ αποτελεί ίσως τη νεότερη ιδρυθείσα ενορία και σχολείο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης ανέφερε ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου «Ευδοξία Λεβεσάνου», Ευάγγελος Ζερβούδης, μιλώντας στο «Περιοδικό» του «Ε.Κ».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που το Σκοπιανό ζήτημα βρίσκεται στην επικαιρότητα, είναι καθήκον μας.
Από τη δεκαετία του ’90 και για περίπου 25 χρόνια, έως ότου δηλαδή το σχολείο απέκτησε τις δικές του αίθουσες εντός της Κοινότητας του Αγίου Πέτρου, λειτουργούσε στις κτιριακές εγκαταστάσεις του αμερικανικού σχολείου PS7 στην περιοχή του Μπρονξ, διευκρίνισε, αναφερόμενος και στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν τότε, αναφορικά με τη διδασκαλία των θρησκευτικών.
«…Μας έλεγαν να προσέχουμε με την εκπαίδευση των Θρησκευτικών, λόγω του ότι δεν θέλανε μέσα στα αμερικανικά σχολεία να διδάσκονται. Και έτσι ήμαστε κρυπτοχριαστιανοί μέσα εκεί», τόνισε.
Τα μαθήματα γίνονταν κάθε Τρίτη και Παρασκευή 4 με 6 το απόγευμα, θυμάται ο Ευ. Ζερβούδης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ιδρύτρια του σχολείου, την Ευδοξία Λεβεσάνου, η οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε «έδωσε ψυχή και σώμα σε αυτό το σχολείο αφιλοκερδώς και γι’ αυτό και το σχολείο φέρει το όνομά της».
Δεδομένου ότι ο ίδιος δραστηριοποιήθηκε στο σχολείο και στην Κοινότητα της περιοχής, αναφέρθηκε και στην τότε δασκάλα του σχολείου, Ελένη Πυλαρινού, η οποία, όπως είπε, έχει αφιερώσει όλη της τη ζωή στην παιδεία.
Η Ε. Πυλαρινού θυμάται ότι ως δασκάλα, κάθε φορά που χρησιμοποιούσαν οι μαθητές μια ελληνική λέξη στα Αγγλικά, τους εξηγούσε την ετυμολογία της λέξης και τους ενθάρρυνε να τις επισημαίνουν, όποτε τις συναντούν, ακόμη και στο μάθημα που έκαναν στο αμερικανικό σχολείο.
Εξάλλου, όπως είπε και η ίδια, επιλέγει συνειδητά να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς, έστω και αν διαθέτει δίπλωμα οδήγησης, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να διαδώσει την ελληνική γλώσσα, ώστε να της προσφέρεται η δυνατότητα να μιλάει με άλλα άτομα για το σκοπό αυτό.
Η Ε. Πυλαρινού είπε ότι δίδασκε Ελληνική Γλώσσα, Γραμματική, Εκθεση, Θρησκευτικά, Γεωγραφία, Ιστορία και Παραδοσιακούς Ελληνικούς Χορούς. Με την ευκαιρία των εθνικών και θρησκευτικών εορτών, τόνισε ότι γινόταν ιδιαίτερη αναφορά σε αυτές και διοργανώνονταν εορταστικές εκδηλώσεις, με τους μαθητές να παρουσιάζουν ποιήματα, χορούς, θεατρικές παραστάσεις και ομιλίες.
«Το κυριότερο απ’ όλα ήτανε ότι όλα τα παιδιά μιλούσαν Ελληνικά. Αυτό ήταν το ευχάριστο. Δηλαδή μπορούσες να συνεννοηθείς πολύ καλά με τα παιδιά. Γιατί οι γονείς φρόντιζαν να μιλάνε στο σπίτι Ελληνικά», υπογράμμισε, τονίζοντας επίσης, ότι στην τάξη μέσα μιλούσαν μόνο Ελληνικά.
Οπως αναφέρει το μέλος της σχολικής επιτροπής, Νικόλαος Κατέχης, οι μαθητές του σχολείου στις εξετάσεις της Ελληνικής Γλώσσας σημειώνουν υψηλό ποσοστό επιτυχίας.
Μια χρονιά, μάλιστα, είπε ο Ευ. Ζερβούδης, την καλύτερη επίδοση στις εξετάσεις της Ελληνικής Γλώσσας πέτυχε ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο οποίος ήταν μαθητής της Ελένης Πυλαρινού.
Αναφερόμενος σε δραστηριότητες του σχολείου και ευρύτερα της κοινότητας, ο Ευ. Ζερβούδης τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, για συμμετοχή σε πανομογενειακές εκδηλώσεις, όπως της παρέλασης στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν και σε εκδηλώσεις των Κασίων, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός των μαθητών του σχολείου είναι πρώτης και δεύτερης γενιάς Ελληνες από την Κάσο.
Πρόσθεσε επίσης, ότι στο παρελθόν είχε ενταχθεί στις δράσεις η επίσκεψη στο κτήμα του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου Πελινναίον «Αγία Μαρκέλλα» στο Upstate, ενώ κατά καιρούς, πραγματοποιούνται αθλητικές και άλλες δραστηριότητες.
«Η αποστολή εδώ ήταν η Κοινότητα και το σχολείο να εξυπηρετήσουν τον Ελληνισμό, στην περιοχή. Εδώ έχει παραμείνει ο Ελληνισμός. Αυτοί που νομίζω ότι φεύγουνε είναι ορισμένα από τα νέα παιδιά. Αυτούς ως επί το πλείστον πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να φέρουμε πίσω, για να μπορεί να συνεχίσει αυτή η κοινότητα και το σχολείο», κατέληξε ο Ευ. Ζερβούδης.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο Ν. Κατέχης, φέτος αναμένεται να παρακολουθήσουν μαθήματα στο σχολείο περίπου 30 με 34 μαθητές.
Τέλος, ενόψει της επικείμενης έναρξης των μαθημάτων, ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Κοινότητας Αγίου Πέτρου του Αποστόλου Μπρονξ, Κώστας Μαλωνούκος, ευχήθηκε μέσω του «Ε.Κ.» καλή σχολική χρονιά στους μαθητές του σχολείου, ενώ εκ μέρους της Κοινότητας, εξέφρασε την υποστήριξή του τόσο στο σχολείο, όσο και στους γονείς των μαθητών, τους οποίους προσκάλεσε να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συνεργασία με την Κοινότητα, για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.
ΠΗΓΗ: Εθνικός Κήρυκας