Αντριου Κάριγκαν: Η αγορά ακινήτων στην Καλιφόρνια

Ο κ. Αντριου Κάριγκαν (Andrew Karigan).

Ο ομογενής κτηματομεσίτης Αντριου Κάριγκαν (Andrew Karigan), ιδιοκτήτης της «Karigan Residential Group», συνεργαζόμενης εταιρείας με την «Douglas Elliman California Real Estate», εργάζεται στον χώρο των ακινήτων από το 2003 και εξειδικεύεται στις πολυτελείς κατοικίες.

Δραστηριοποιείται κυρίως στις περιοχές Νιούπορτ Κόουστ, Νιούπορτ Μπιτς, Λαγκούνα Μπιτς, Κορόνα ντελ Μαρ και Ιρβιν του Οραντζ Κάουντι στην Καλιφόρνια, όπως επίσης στην Λα Τζόλα στο Σαν Ντιέγκο και σε Μπέβερλι Χιλς, Σάντα Μόνικα και Μαλιμπού στο Λος Αντζελες.

Ο Α. Κάριγκαν, τον οποίο η «Douglas Elliman Real Estate» τοποθετεί ως έναν από τους κορυφαίους κτηματομεσίτες της σε ολόκληρη την Αμερική, μίλησε στον «Ε.Κ.» για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των ακινήτων στην Καλιφόρνια.

Κατά μέσο όρο, στην κύρια περιοχή όπου δραστηριοποιείται επαγγελματικά, είπε ότι μία μονοκατοικία κοστίζει $3.000.000 και ένα ακίνητο δύο οικογενειών με μεσοτοιχία (duplex) $4.000.000.

Οι ακριβότερες περιοχές είπε ότι είναι το Κρίσταλ Κόουβ του Νιούπορτ Κόουστ, το Λαγκούνα Μπιτς, το Νιούπορτ Μπιτς, το Μαλιμπού και το Μπέβερλι Χιλς, με λιγότερο ακριβές περιοχές στο Οραντζ Κάουντι εκείνες στην ενδοχώρα.

Εξήγησε ότι η περιοχή Νιούπορτ Μπιτς έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση, επειδή, όπως είπε, είναι δίπλα στη θάλασσα, έχει όμορφες παραλίες και λιμάνι για πολύ ακριβά και μεγάλα σκάφη, συμπληρώνοντας ότι το Νιούπορτ Μπιτς και το Δυτικό Λος Αντζελες είναι οι πιο ανεπτυγμένες περιοχές αυτήν την περίοδο του χρόνου.

Ανέφερε ότι ορισμένοι πελάτες του που έχουν ακίνητα στη Νότια Καλιφόρνια, ζουν σε άλλες Πολιτείες της Αμερικής ή σε Κίνα, Ευρώπη, Καναδά ή Αυστραλία. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι σήμερα υπάρχουν λιγότεροι αγοραστές από την Κίνα, επειδή, όπως είπε, επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό είναι δύσκολη.

Εξήγησε ότι οι περισσότεροι μετακομίζουν για να μείνουν σε μεγαλύτερο σπίτι ή λόγω αλλαγής εργασίας, προτιμώντας το Νιούπορτ Μπιτς και το Λαγκούνα Μπιτς στο Οραντζ Κάουντι.
Υπογράμμισε επίσης, ότι για μόνιμη κατοικία πολλοί Ελληνοαμερικανοί προτιμούν το Ιρβιν και το Νότιο Οραντζ Κάουντι.

Είπε ότι μια περιοχή είναι σε υψηλή ζήτηση όταν βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, με ωραία καταστήματα και εστιατόρια και με όμορφες και ασφαλείς γειτονιές, τονίζοντας ότι ορισμένες πολύ ελκυστικές γειτονιές, ειδικά στο Νιούπορτ Κόουστ, είναι περιφραγμένες και φυλάσσονται.
Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα ενοικιαζόμενης στέγης, είπε ότι παρουσιάζεται μεγαλύτερη ανάπτυξη στο Οραντζ Κάουντι και στο Λος Αντζελες Κάουντι.

ΠΗΓΗ: Εθνικός Κήρυκας