Δ. Αφεντούλη*: Η αναβάθμιση του Λιμένος Ραφήνας, ένα από τα σημαντικότερα έργα στην Ανατολική Αττική

  • Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα στην Ανατολική Αττική
  • Ο στρατηγικός σχεδιασμός προβλέπει τη διευθέτηση κυκλοφοριακής ρύθμισης
  • Στόχος η αναβάθμιση παροχής υπηρεσιών εξυπηρέτησης επιβατών με τη χρήση επιβατικού σταθμού
  • Κατασκευάζεται νέος κεντρικός τερματικός σταθμός επιβατών και υπηρεσιών λιμένα- σε ένα κεντρικό κτίριο όλες οι υπηρεσίες του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας- διαμόρφωση πυλών εισόδου- εξόδου και περιβάλλοντος χώρου
  • Στην εισήγηση επισημαίνονται θέματα επέκτασης του προαστιακού έως την Ραφήνα και  διευθέτησης του ρέματος

 

«Το σημερινό υπό συζήτηση θέμα που αφορά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Υφιστάμενη κατάσταση Λιμένα Ραφήνας και νέου σταθμού επιβατών και υπηρεσιών Λιμένα» στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου ουσιαστικά αφορά την εφαρμογή ενός εγκεκριμένου Master Plan, απόφασης δηλαδή της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων του αρμόδιου τότε, το 2004, Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Πρόκειται ίσως για ένα από τα σημαντικότερα έργα στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής που αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά, όχι μόνο στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επαγγελματιών, αλλά και στην τουριστική ανάπτυξη και υποδομή της περιοχής. Και αυτό γιατί μιλάμε για το λιμάνι της Ραφήνας, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι σε μέγεθος και σε κίνηση μετά του Πειραιά.

Ο συγκεκριμένος στρατηγικός σχεδιασμός προβλέπει τη διευθέτηση της κυκλοφοριακής ρύθμισης, δεδομένου ότι βασικός στόχος είναι η αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών εξυπηρέτησης των επιβατών με τη χρήση επιβατικού σταθμού, που κρίνεται απαραίτητη ιδιαίτερα σε περιόδους που ο τουρισμός είναι αυξημένος.

Επίσης, κατασκευάζεται ο νέος κεντρικός τερματικός σταθμός επιβατών και υπηρεσιών λιμένα, δημιουργώντας ένα κεντρικό κτίριο όπου εκεί προγραμματίζεται να στεγάζονται όλες οι υπηρεσίες του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας και επιπλέον, διαμορφώνονται οι πύλες εισόδου- εξόδου, καθώς και ο  περιβάλλον χώρος.

Σημειωτέον οτι ο κυκλοφοριακός σχεδιασμός προβλέπει την παράκαμψη  του ήδη επιβαρυμένου κυκλοφοριακά κέντρου της Ραφήνας και το αποσυμφορίζει με αυτόν τον τρόπο.

Τα θέματα που αφορούν  την επέκταση του προαστιακού έως την Ραφήνα και  τη διευθέτηση του ρέματος, επισημαίνονται στην εισήγηση αναλυτικά.

Από όσο γνωρίζω, το έργο αυτό βρίσκει σύμφωνους το Λιμεναρχείο Ραφήνας και το Δήμο Ραφήνας- Πικερμίου και δεδομένου ότι η υλοποίηση του, αναμένεται να δώσει ώθηση στον τουρισμό και στο εμπόριο σε τοπικό, αλλά και ευρύτερα σε εθνικό επίπεδο, που ιδιαίτερα σήμερα έχουμε τόσο ανάγκη έχω την πεποίθηση ότι οφείλουμε να γνωμοδοτήσουμε θετικά.

 * Τοποθέτηση της Δ. Αφεντούλη στη 12η Συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου Αττικής στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων (Παπάγου – Χολαργός), 26/03/2013. H Δέσποινα Αφεντούλη είναι Δρ Κοινωνιολογίας-δημοσιογράφος και Περιφερειακή σύμβουλος Αν. Αττικής- εντεταλμένη Γραφείου Τύπου.