Εκδήλωση-αφιέρωμα: Η ζωή, οι εποχές και το έργο του Λευκάδιου Χερν/Γιάκουμο Κοϊζούμι
ΜΑΝΧΑΤΑΝ. Τη ζωή και το έργο του Ελληνοϊρλανδού συγγραφέα, Λευκάδιου Χερν ή αλλιώς Πατρίκιου Λευκάδιου Χερν (Patrick Lafcadio Hearn), ο οποίος έμεινε επίσης γνωστός με το ιαπωνικό όνομα Γιάκουμο Κοϊζούμι, παρουσίασε η οργάνωση επαγγελματιών και ακαδημαϊκών, East Mediterranean Business Cultural Alliance (EMBCA, Inc.), με τίτλο «Μελέτη ελληνοαμερικανικών αρχείων: Η ζωή, οι εποχές και το έργο του Λευκάδιου Χερν/Γιάκουμο Κοϊζούμι» («The Life, Times, and Works of Lefcadio Hearn/Koizumi Yakumo») στις 20 Σεπτεμβρίου 2018 στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.
Ο ιδρυτής-πρόεδρος του EMBCA, Ηλίας Κάτσος (Ilias Katsos), παρουσίασε και συντόνισε την εκδήλωση, περιγράφοντας μέσα από σχετικές εικόνες τη ζωή του Χερν. Πριν την έναρξη των ομιλιών, κάλεσε τον πρόεδρο Ιονίου Ομοσπονδίας Αμερικής, Νίκο Μπάρδη, για έναν σύντομο χαιρετισμό.
Στη συνέχεια, η διευθύντρια του προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Georgetown της Ουάσιγκτον, καθηγήτρια Ισμήνη Λαμπ (Professor Ismini Lamb), παρουσίασε την ομιλία της με τίτλο «Χερν, Χόρτον και ελληνική διαπολιτισμικότητα» («Hearn, Horton and Hellenic Cross-Culturalism»).
Οπως εξήγησε, ο Χερν και ο Χόρτον είχαν ομοιότητες σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, που τους έκαναν διεθνείς εθνολόγους της γενιάς τους, καθώς και ότι τα γνωρίσματα αυτά ήταν ενδεικτικά του οικουμενικού Ελληνισμού, τα οποία, όπως είπε, είναι εγγενώς διαπολιτισμικά.
Ως κοινά χαρακτηριστικά ανέφερε ότι άλλαζαν συνεχώς τόπους και επαγγέλματα, αγαπούσαν αληθινά την Ελλάδα και την Ιαπωνία και γνώρισαν τον πολιτισμό των δύο αυτών χωρών μέσα από την προφορική παράδοση και όχι από την απλή παρατήρηση, όπως έκανε νωρίτερα ο πατέρας της Ιστορίας, Ηρόδοτος.
Ο καθηγητή του τμήματος Κοινωνιολογίας, Νικόλας Αλεξίου, ο οποίος είναι και επικεφαλής της έρευνας «Hellenic-American Oral History Project: Greek Americans» του Κολεγίου Κουίνς-Δημοτικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, παρουσίασε την ομιλία του με θέμα «Λευκάδιος Χερν: Μνήμες της Ελλάδας και κοινωνιολογικές παρατηρήσεις» («Lefcadio Hearn: Memories of Greece and Sociological Observations»).
«Ενώ ούτε έζησε πολύ καιρό με την μητέρα του και ούτε έζησε πολύ καιρό στην Ελλάδα, σε όλο του το έργο υπάρχει η μνήμη και η επιστροφή και στην μητέρα του και στην Ελλάδα – και αυτό είναι αξιοπρόσεκτο, όπως και το πώς ταυτίζεται τώρα η αγάπη για την μητέρα του, που την γνώρισε μόνο μέχρι τα πέντε του χρόνια, με την αγάπη του για την Ελλάδα. Αλλά αυτό το μικρό διάστημα πόσο πολύ τον έχει σημαδέψει…», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Ε.Κ.».
Στο τέλος, ο Λ. Κάτσος παρουσίασε, μέσα από φωτογραφίες, γλυπτά έργα του Ιάπωνα Μασαάκι Νόντα (Masaaki Noda), τα οποία βρίσκονται και στην Ιαπωνία και την Ελλάδα.
Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Διονύσιος Καλαβρέζος, ο αναπληρωτής γενικός πρόξενος του Γενικού Προξενείου Ιαπωνίας στη Νέα Υόρκη, Μασάρου Σάτο (Masaru Sato), ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο πρόεδρος του 25ου Τμήματος «Δελφοί» της AHEPA στο Μανχάταν (AHEPA’s Delphi Chapter 25), Αργύρης Αργειτάκος, ο υπεύθυνος ειδικών έργων του ομίλου Red Apple Group, Αρθουρ Ρόζενφιλντ (Arthur Rosenfield) και άλλοι.
Η ζωή του Λευκάδιου Χερν
Σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, «Βιβλιονέτ», ο Χερν γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1850, από πατέρα Ιρλανδό, τον ιατρό Charles Bush Hearn, που υπηρετούσε στα αγγλοκρατούμενα τότε Επτάνησα και από μητέρα Ελληνίδα, την Ρόζα Κασιμάτη, από τα Κύθηρα.
Ακολούθως, αναφέρεται ότι η μετάθεση τού πατέρα του στις Ινδίες, οδήγησε στον χωρισμό των γονέων του και στη συνέχεια, ότι πήγε στο Δουβλίνο, όπου έζησε με την γιαγιά του έως ότου σε ηλικία δεκαεννιά ετών πήγε στην Αμερική (στο Σινσινάτι και στη Νέα Ορλεάνη), εργάστηκε ως δημοσιογράφος και συγγραφέας και το 1887 πήγε στις Δυτικές Ινδίες, ως ανταποκριτής του αμερικάνικου περιοδικού «Harper’s Magazine».
Αργότερα, αναφέρεται ότι πήγε στην Ιαπωνία, όπου και παρέμεινε: σταμάτησε τη συνεργασία του με το περιοδικό, έγινε καθηγητής Αγγλικών και «έφυγε» πρόωρα, το 1904, σε ηλικία 54 ετών.
Σημειώνεται ότι στην Ιαπωνία θεωρείται ως εθνικός συγγραφέας, ενώ στα έργα του συμπεριλαμβάνονται: «Ματιές στην άγνωστη Ιαπωνία», «Από την Ανατολή», «Το όνειρο μιας καλοκαιρινής ημέρας… Μια γιαπωνέζικη ιστορία» και άλλα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ζωή και το έργο του, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της «Βιβλιονέτ»: http://www.biblionet.gr/author/1508/Lafcadio_Hearn
ΠΗΓΗ: Εθνικός Κήρυκας