Εκδήλωση για τον Νίκο Καζαντζάκη στο Queens College (βίντεο & φωτογραφίες)

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η προσωπικότητα, το έργο και το ευρύτερο μήνυμα της συγγραφικής πορείας του Νίκου Καζαντζάκη ήταν το κεντρικό θέμα του ετήσιου συμποσίου «Νίκος Καζαντζάκης», που διοργανώθηκε από πολιτιστικούς και ακαδημαϊκούς φορείς της Ομογένειας, σε συνεργασία με το Τμήμα Νέας Υόρκης της Διεθνούς Κοινότητας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, σε ειδική αίθουσα εκδηλώσεων του Queens College.

Ειδικότερα, το Συμπόσιο αποτελεί συνδιοργάνωση του ακαδημαϊκού οργανισμού «The Hellenic American Project», με επικεφαλής τον καθηγητή Κοινωνιολογίας Δρα Νικόλαο Αλεξίου, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Greek Cultural Center) και το Philo4Thought, με την υποστήριξη του φορέα Cultural Crete-USA.

Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη

Την εισαγωγή έκανε, εκ μέρους του Τμήματος Νέας Υόρκης, ο προσωρινός πρόεδρος Εμμανουήλ Βεληβασάκης, ενώ κεντρικοί ομιλητές ήταν ο διευθυντής του «The Hellenic American Project» Δρ. Νικόλαος Αλεξίου και ο πρόεδρος της Διεθνούς Κοινότητας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Ζορζ Στασινάκης (Georges Stassinakis).

Το μέλος του ΚΕΠ, Κωνσταντίνος Ευκαρπίδης και η δημοσιογράφος και Δρ. Κοινωνιολογίας, Δέσποινα Αφεντούλη, ανέγνωσαν ορισμένες μνημειώδεις ρήσεις του Νίκου Καζαντζάκη.

Αλήθειες και ψέματα για τον Καζαντζάκη

Ο κ. Στασινάκης, η ομιλία του οποίου είχε τίτλο «Ο Νίκος Καζαντζάκης και το πνεύμα του Ελληνισμού», αναφέρθηκε στη μορφή των αξιών που πρέσβευε ο Ελληνισμός για τον μεγάλο συγγραφέα, τονίζοντας ότι δεν προσέγγιζε την ελληνική παράδοση με τρόπο στατικό, αλλά δυναμικό, αντλώντας έμπνευση από αυτήν.

Παράλληλα, επανέλαβε πως ακόμη και η σχέση του με την Ορθοδοξία δεν ήταν αυτή που καλλιεργείται στο ευρύ κοινό.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

«Ο Καζαντζάκης δεν ήταν άθεος. Πίστευε στον Θεό που έχουμε μέσα μας, τον οποίο είτε διαφυλάττουμε, είτε σκοτώνουμε. Σεβόταν την Ορθοδοξία και το πρόσωπο του Ιησού, τον οποίο προσέγγισε μέσα από κάποια έργα του. Δεν υπήρξε κανένας αφορισμός, ερώτημα που απαντήθηκε επισήμως και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, χάρη στην παρέμβαση του πρώην Πατριάρχη Αθηναγόρα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Στασινάκης.

Ο Δρ. Αλεξίου, που ανέλυσε το θέμα «Νίκος Καζαντζάκης: Μια Οδύσσεια Στίχων» έκανε εκτενή αναφορά στη λογοτεχνική και ποιητική διάσταση των έργων του Νίκου Καζαντζάκη σε συνάρτηση με την «Οδύσσεια», με την οποία έχει πολλαπλή σχέση, αφού, εκτός από το δικό του ομώνυμο έργο, που παρουσιάζει τις περιπέτειες του Οδυσσέα μετά την επιστροφή του στην Ιθάκη, μετέφρασε και το έργο του Ομήρου, όπως και την Ιλιάδα.

«Ο Καζαντζάκης πιστεύει ότι υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα, που διαπερνά την πραγματικότητα και αυτή είναι το παραμύθι. Αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ, είναι πως όλοι έχουμε έναν Οδυσσέα μέσα μας, όπως αναφέρει και ο ίδιος ο Καζαντζάκης, σε μια επιστολή του το 1923», ήταν το τελικό συμπέρασμα της ομιλίας του Δρα Αλεξίου.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΚΕΠ, Κωνσταντίνος Ευκαρπίδης, ευχαρίστησε τον κ. Αλεξίου «για τον απαράμιλλο ενθουσιασμό του σε ό,τι έχει να κάνει με την Ομογένεια» και, μιλώντας στον «Ε.Κ.», στάθηκε στην ανάγκη να τονιστεί η προσφορά του Καζαντζάκη στον Ελληνισμό.

«Η σημερινή εκδήλωση είναι μια γιορτή των Γραμμάτων και ένα αφιέρωμα σε έναν άνθρωπο που έχει προσφέρει όσο πολύ λίγοι στον Ελληνισμό. Η σκέψη του, ο στοχασμός του, η άποψή του και ο τρόπος που έβλεπε και κατανοούσε τον κόσμο προβλημάτισε, γαλούχησε και ανέβασε το επίπεδο σε πολλές γενιές Ελλήνων που ήρθαν σε επαφή με τα γραπτά του», είπε ο κ. Ευκαρπίδης, ενώ η Δέσποινα Αφεντούλη, που συμμετείχε στην ανάγνωση, συμπλήρωσε πως το έργο του Καζαντζάκη αποτελεί παρακαταθήκη όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.

«Το λογοτεχνικό, δημοσιογραφικό, ποιητικό και μεταφραστικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη αποτελεί μια πλούσια παρακαταθήκη, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, έργα του έχουν μεταφραστεί σε τουλάχιστον 40 γλώσσες. Μέσα από τον λόγο του, αποτυπώνει ανάγλυφα το ελληνικό ιδεώδες και την αυθεντική κρητική ψυχή. Με το αφιέρωμα αυτό, αποτίουμε ελάχιστο φόρο τιμής για το έργο του», είπε η Δρ. Αφεντούλη.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι επισκέφθηκαν το γραφείο του Αρχείου του «Hellenic American Project», στο οποίο προστέθηκαν βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη, ως δωρεά από τη Διεθνή Κοινότητα Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.
ΠΗΓΗ: Εθνικός Κήρυκας