Ενα ελληνικό εστιατόριο «Συμπόσιο» στη Νέα Υόρκη

Εξωτερική άποψη του εστιατορίου «Symposium» στο Μανχάταν. Φωτογραφία από το αρχείο του εστιατορίου.

Εμπνευσμένη από το «Συμπόσιον» του αρχαίου Ελληνα φιλοσόφου, Πλάτωνα, είναι η ονομασία του ελληνικού εστιατορίου «Συμπόσιο» στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, ανέφερε ο Μεσσήνιος ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Χρήστος Μπινιώρης, μιλώντας στον «Ε.Κ.».

Ο ίδιος είπε ότι ανέλαβε την ιδιοκτησία του εστιατορίου το 1984. Ωστόσο, όπως εξήγησε, το εστιατόριο «άνοιξε» το 1969, από δύο Ελληνες ιδιοκτήτες και έκτοτε αποτελεί στέκι, όχι μόνο Ελλήνων αλλά και ξένων φοιτητών, οι οποίοι ανέφερε ότι σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια (Columbia University) της Νέας Υόρκης. Πλέον, διευκρίνισε ότι η γειτονιά έχει αλλάξει και το εστιατόριο επισκέπτονται οικογένειες από την περιοχή, αλλά και άλλοι.

Εξάλλου, μεταξύ των επωνύμων που έχουν επισκεφθεί το συγκεκριμένο οικογενειακό εστιατόριο, είπε ότι είναι καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, όπως ο Ρίτσαρντ Γκιρ (Richard Gere), η Σίντι Κρόφορντ (Cindy Crowford), η Σάρα Τζέσικα (Πάρκερ Sarah Jessica Parker) και ο Ελία Καζάν, Ελληνες πολιτικοί, όπως ο Πέτρος Δούκας, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης, ο Μένιος Κουτσόγιωργας και άλλοι.

Ο εσωτερικός χώρος του εστιατορίου «Symposium». Φωτογραφία από το αρχείο του εστιατορίου.

Υπογράμμισε ότι καθημερινά ετοιμάζουν σπιτικά εδέσματα αυθεντικής παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, χρησιμοποιώντας, όπως τόνισε, αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και πάντα προτιμώντας προϊόντα από ελληνικές επιχειρήσεις.

Στις σπεσιαλιτέ του εστιατορίου, είπε ότι συγκαταλέγονται το γιουβέτσι, το χταπόδι και το σαγανάκι φλαμπέ από ελληνικό τυρί, το οποίο, όπως εξήγησε, είναι περιζήτητο πιάτο από τους πελάτες.

Το πιο απαιτητικό μέρος εργασίας σε ένα ελληνικό εστιατόριο, ανέφερε ότι είναι η προετοιμασία του φαγητού, για παράδειγμα του μουσακά και του παστίτσιου, καθώς, όπως εξήγησε, χρειάζεται πολλή προεργασία.

Υποστήριξε ότι εξίσου σημαντικά σε ένα εστιατόριο είναι ο σεφ και η εξυπηρέτηση πελατών. Πρόσθεσε επίσης, ότι σημαντική είναι η κατάλληλη θερμοκρασία του χώρου, ο εξαερισμός για καθαρή ατμόσφαιρα και η υγιεινή στους χώρους, ιδιαίτερα στα μπάνια.

«Είναι το μόνο ελληνικό εστιατόριο στην περιοχή. Και άμα θέλει κάποιος να δοκιμάσει πραγματικά αυθεντικό ελληνικό φαγητό, το ‘Συμπόσιο’ είναι το μέρος», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: Εθνικός Κήρυκας