Εορτασμός Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν, χοροστατούντος του Επισκόπου Φασιανής

Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, μετά αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Φασιανής, κ. Αντώνιου, με τη συνοδεία των Ιερέων και παρουσία πλήθους κόσμου. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με κάθε λαμπρότητα τίμησε η Κοινότητα Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν την εορτή του Αγίου Γεράσιμου (153 West 105th Street, NewYork, NΥ, 10025).

Την Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα κατάνυξης Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Φασιανής, κ. Αντώνιου, με τη συνοδεία των Ιερέων π. Γεώργιου Αναστασίου, π. Πήτερ Νταράτσος, π. Κωνσταντίνου Κομπίτση, π. Ιωάννη Λαρδά, π. Παναγιώτη Παπαζαφειρόπουλου, Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριου Παπαζαφειρόπουλου, π. Γεώργιου Λειβαδίτη και π. Αγαπητού Τσούνοφ.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φασιανής, κ. Αντώνιος εξέφρασε τη χαρά του που παρευρέθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γερασίμου για την εορτή του Αγίου Γερασίμου, υπογραμμίζοντας στους πιστούς ότι έχουν το προνόμιο να είναι η μόνη Εκκλησία στην όλη Αρχιεπισκοπή Αμερικής που έχει το όνομα του Αγίου Γερασίμου.

Ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, μιλώντας για τον βίο του Αγίου Γερασίμου επεσήμανε ότι ο Aγιος Γεράσιμος ξεκίνησε με αρχές, μόρφωσηκαι περιουσία, αλλά, όπως εξήγησε, άφησε όλα αυτά πίσω, εγκατέλειψε τη γη της οικογένειάς του, για να πάει να βρει τη γη χάριτος, κάνοντας ασκητικό δρόμο και πνευματικό βίο: «Βλέπουμε λοιπόν, μια πορεία ενός ανθρώπου πώς φθάνει προς την Αγιότητα… Οι Άγιοι, αδερφοί μου, είναι ίδιοι σαν και εμάς: Άνθρωποι με τα ίδια πάθη, ίδιες αδυναμίες. Τι διαφέρει; […] Ο ασκητικός αγώνας, που είναι επιλογή του κάθε ανθρώπου. Έχουμε λοιπόν, το παράδειγμα από τον ίδιο για να μάθουμε και εμείς πώς πρέπει να πορευτούμε, εάν όντως θέλουμε να πλησιάσουμε τον Θεό».

Από αριστερά: ο π. Γεώργιος Αναστασίου, ο π. Πήτερ Νταράτσος, ο π. Κωνσταντίνος
Κομπίτση, π. Ιωάννης Λαρδάς, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φασιανής, κ. Αντώνιος, ο π.
Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος, ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο π.
Γεώργιος Λειβαδίτης και ο π. Αγαπητός Τσούνοφ. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» –
Δέσποινα Αφεντούλη.

«Ήταν ευλογία από τον Θεό, η Κεφαλονιά να κληρονομήσει αυτόν τον μεγάλο Άγιο της πίστεώς μας», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι τυχαίο που τα νησιά του Ιονίου έχουν έναν Άγιο ολόσωμο, τον Άγιο Διονύσιο στη Ζάκυνθο, τον Άγιο Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα, τον Άγιο Γεράσιμο στην Κεφαλονιά. «Αυτός είναι ένας φράκτης πνευματικός έναντι της Δύσεως. Διότι το Ιόνιο Πέλαγος ήταν πολύ επηρεασμένο από τη Δύση. Αυτοί οι Άγιοι κράτησαν να παραμείνουν τα νησιά ορθόδοξα», είπε, προσθέτοντας ότι ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναφέρει ότι οι τάφοι των Αγίων είναι πηγές πνευματικές, οι οποίες, όπως τόνισε,παρέχουν ηρεμία, γαλήνη ψυχής, ενθαρρύνουνπνευματικά και ενδυναμώνουν την πίστη.

Ο Ιερολογιώτατος Διάκονος,π. Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος, ο οποίος είναι στο Τμήμα Νεολαίας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας και κατά τους τελευταίους μήνες υπηρετεί στην Κοινότητα Αγίου Γερασίμου, καλωσόρισε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Φασιανής, κ. Αντώνιο, στην Ενορία του Αγίου Γερασίμου, καθώς επίσης τους Ιερείς, με τους οποίους συλλειτούργησαν, τους ιεροψάλτες και όλους τους πιστούς για την παρουσία τους. Ευχήθηκε ο Άγιος Γεράσιμος να δίνει την ευλογία Του σε όλους, τονίζοντας ότι ο κατάμεστος, Ναός είναι σαν προσκύνημα και ο λαός – όχι μόνο όσοι κατάγονται από την Κεφαλλονιά, αλλά και από αλλού – έρχεται, επειδή,όπως είπε, αγαπάει και έχει ευλάβεια προς τον Άγιο Γεράσιμο.

Από τον εορτασμό του Αγίου Γεράσιμου στο Μανχάταν στις 20 Οκτωβρίου 2018. Διακρίνονται (πίσω αριστερά) ο π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης και ο π. Κωνσταντίνος Κομπίτσης και (μπροστά αριστερά) ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Ανδρέας Δόρυζας, και ο π. Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.

Υπογράμμισε ότι είχε την ευλογία να προσκυνήσει το σκήνωμά του Αγίου Γερασίμου και αισθάνθηκε, όπως είπε, «το χέρι του Αγίου στη ζωή» του. Απευθυνόμενος στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Φασιανής, κ. Αντώνιο, είπε: «Εκτιμώ ότι έχετε επιτρέψει στην ελαχιστότητά μου να υπηρετώ εδώ, σε αυτόν τον Ναό, με τον πολύ καλό κόσμο που έχει, τον πιστό λαό, τον θρήσκιο λαό, και σας καλωσορίσουμε εκ μέρους του Συμβουλίου, της Φιλοπτώχου Αδελφότητος και όλα τα σωματεία που έχουμε εδώ στον Ναό του Αγίου Γερασίμου.»

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εορτής του Αγίου Γερασίμου, το Σάββατο, 20 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η τέλεση Όρθρου και πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ Αρτοκλασίας, από τον π. Παναγιώτη Παπαζαφειρόπουλο, συνεπικουρούμενου από τον π. Ευαγόρα Κωνσταντινίδη και τον π. Κωνσταντίνο Κομπίτση, ενώ την Κυριακή, 21 Οκτωβρίου προγραμματίστηκε η τέλεση Όρθρου και Θείας Λειτουργίας. Όπως ανακοινώθηκε και τις τρεις ημέρες εορτής,η Φιλόπτωχος Αδελφότητα «Ευσπλαχνία» επιμελήθηκε τις δεξιώσεις στον χώρο εκδηλώσεων της Κοινότητας.

Ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, μιλώντας για τον βίο του Αγίου Γερασίμου, στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Γεράσιμου στην Κοινότητα Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα Αφεντούλη.
Ο Ιερολογιώτατος Διάκονος, π. Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος, ο οποίος κατά τους
τελευταίους μήνες υπηρετεί στην Κοινότητα Αγίου Γερασίμου, καλωσορίζοντας τον
Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Φασιανής, κ. Αντώνιο, τους Ιερείς, με τους οποίους
συλλειτούργησαν, τους ιεροψάλτες και όλους τους πιστούς στην Κοινότητα Αγίου Γερασίμου
στο Μανχάταν στις 19 Οκτωβρίου 2018. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Δέσποινα
Αφεντούλη.

ΠΗΓΗ: Εθνικός Κήρυκας