Εορτασμός Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ (Φωτογραφίες)

Εορτασμός Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ (Φωτογραφίες)

Εθνικός Κήρυξ Ομαδική φωτογραφία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, με τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας Ζωοδόχου Πηγής, π. Βασίλειο Λούρο, και με μέλη της Φιλόπτωχου Αδελφότητος. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/Δέσποινα Αφεντούλη.

 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε αναστάσιμο κλίμα, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, τιμήθηκε η Θεομητορική εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στις 7 Μαΐου 2021 στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ.

Λειτούργησαν ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Ζωοδόχου Πηγής, π. Βασίλειος Λούρος, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Γεωργίου στο Νόργουοκ (Κονέκτικατ), π. Νικόλαος Ντασσούρας (Fr. Nicholas Dassouras), ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ (Νέα Υόρκη), π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος (Fr. Panteleimon Papadopoulos), ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίας Τριάδος στο Χίκσβιλ (Νέα Υόρκη), π. Θεοφάνης Παπαντώνης (Theofanis Papandonis), ο π. Κρίστιαν Σίσκος (Christian Sisskos) από τη Σάρλοτ (Νεμπράσκα), ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης (Dionysios Papiris) και ο Διάκονος Βαρθολομαίος Μερκάντο (Bartholomew Mercado).

Εθνικός Κήρυξ Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, τιμήθηκε η Θεομητορική εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ. Λειτούργησαν ο π. Βασίλειος Λούρος, ο π. Νικόλαος Ντασσούρας, ο π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος, ο π. Θεοφάνης Παπαντώνης, ο π. Κρίστιαν Σίσκος, ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης και ο Διάκονος Βαρθολομαίος Μερκάντο. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/Δέσποινα Αφεντούλη.

Τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ Αρτοκλασίας, τρισάγιο στη μνήμη του π. Κωνσταντίνου και του Νικολάου Λούρου, μιας αδόκητης απώλειας για την οικογένεια του π. Βασιλείου Λούρου, λίγες ώρες νωρίτερα.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, αναφέρθηκε στον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής, η οποία τιμάται την Παρασκευή, μετά το Πάσχα: «Η Παναγία […] στη διδασκαλία της Εκκλησίας μας είναι εκείνο το ποτάμι, εκείνη η πηγή, από όπου πίνουμε, εμείς, οι χριστιανοί, το νερό της ζωής. Η Ζωοδόχος Πηγή. Και ποιο είναι το νερό της ζωής που έχουμε; Η Παναγία. Ο Χριστός. […] Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή…».

Εθνικός Κήρυξ Ομαδική φωτογραφία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, με τους ιερείς, π. Βασίλειο Λούρο, π. Νικόλαο Ντασσούρα, π. Παντελεήμονα Παπαδόπουλο, π. Θεοφάνη Παπαντώνη, π. Κρίστιαν Σίσκο, Αρχιδιάκονο Διονύσιο Παπίρη και Διάκονο Βαρθολομαίο Μερκάντο. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/Δέσποινα Αφεντούλη.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής περιγράφοντας την αγιογραφία της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής, διευκρίνισε ότι η ιστορία του εορτασμού της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής ξεκίνησε από τη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλή (ή Βαλουκλή) στην Κωνσταντινούπολη, με το Αγίασμα της Παναγίας με τα ψάρια. Από εκεί, όπως είπε, διαδόθηκε σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Τόνισε δε, ότι ακόμα και οι Τούρκοι, οι μουσουλμάνοι «[…] παρακαλάνε την Παναγία και ζητάνε θαύματα στην Κωνσταντινούπολη και γίνονται θαύματα, γιατί η Παναγία δεν κάνει διακρίσεις στα παιδιά της […], αρκεί να έχουμε πίστη […]».

Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής προέβη σε σύνδεση της εν λόγω Μονής με την ιστορία και την παράδοση για την άλωση της Πόλης, με «τα μισοτηγανισμένα ψάρια», ενώ κάλεσε τους πιστούς να αναλογιστούν τις κωνσταντινουπολίτικες ρίζες τις Ζωοδόχου Πηγής και «πόσο σημαντική είναι η Κωνσταντινούπολη για όλους μας, […] τους ορθόδοξους, […] τους Ελληνες, […] τους χριστιανούς…».

Εθνικός Κήρυξ Ομαδική φωτογραφία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, με τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας Ζωοδόχου Πηγής, π. Βασίλειο Λούρο, την πρεσβυτέρα Χρυσούλα και κόρη τους, Καλλιόπη. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/Δέσποινα Αφεντούλη.

Ο π. Βασίλειος Λούρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο «για τη Θεόδοτο αγάπη και παροχή ευλογιών» προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, για την αγάπη του προς τον κλήρο και τον λαό της Ομογένειας: «Είναι εξαίρετη η τιμή και η ευλογία που μάς δίνει η παρουσία της Υμετέρου Σεβασμιώτητος. […] Οι καίριες τομές και η αγάπη Υμών, Σεβασμιώτατε, προς τον κλήρο και τον λαό της Ομογένειας ζωογονούν την Εκκλησία, αναγεννούν την πρόοδο αυτής και προσδίδουν ελπίδα για το μέλλον. […] Εχετε λύσει τα μεγάλα ζητήματα, ώστε να μπορούμε να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στα της ενορίας, γνωρίζοντας ότι στο πηδάλιο της Αρχιεπισκοπής ορίζετε κατεύθυνση που είναι για το πλήρωμα της Εκκλησίας ασφαλής, ορθή και σωτήριος».

Εθνικός Κήρυξ Ομαδική φωτογραφία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου με τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας Ζωοδόχου Πηγής, π. Βασίλειο Λούρο, και μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/Δέσποινα Αφεντούλη.

«Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ ακολουθεί το παράδειγμα της Υμετέρου Σεβασμιότητος εργαζόμενη αόκνως και σθεναρώς για την καλλιέργεια χρηστοήθειας, για το Θεάρεστο έργο του ευαγγελισμού του Θεοφιλούς και Χριστεπώνυμου πληρώματος, αλλά και το πλούσιο φιλανθρωπικό, εκπαιδευτικό, ιεραποστολικό και πολιτιστικό της έργο. […] Eίμαστε υπερήφανοι εν Χριστώ για τους οργανισμούς της Κοινότητος, από το δυναμικότατο Εκκλησιαστικό μας Συμβούλιο, τη δραστήρια Φιλόπτωχο, τη νεολαία και τις σχολικές μας επιτροπές», είπε, μεταξύ άλλων, ο π. Βασίλειος Λούρος.

Εθνικός Κήρυξ Ομαδική φωτογραφία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου με τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας Ζωοδόχου Πηγής, π. Βασίλειο Λούρο, και με μέλη της Φιλόπτωχου Αδελφότητος. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/Δέσποινα Αφεντούλη.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, απευθυνόμενος στον π. Βασίλειο Λούρο, εξέφρασε τη συγκίνησή του για τον λόγο του και την ικανοποίησή του για τη διακονία του, δικαιώνοντας, όπως είπε, την επιλογή της Εκκλησίας να τον διορίσει στη συγκεκριμένη κοινότητα. Προσέθεσε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει συνέχεια στο έργο των προκατόχων για να υπάρχει πρόοδος, ενώ τόνισε ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής συμπληρώνει εκατό χρόνια, αποτελώντας τη μεγαλύτερη, καλύτερα οργανωμένη, πιο υγιή και εύρωστη ορθόδοξη παρουσία στην Αμερική: «…Παρ’ όλα τα προβλήματα μας, θα τα ξεπεράσουμε και αυτά, είμαστε οι καλύτεροι! Και θέλω να γίνουμε ακόμα καλύτεροι! […] Να ξεφορτωθούμε τα βάρη του παρελθόντος, ώστε να τρέξουμε μπροστά στη δεύτερη εκατονταετία. […] Να λέμε […] τι οράματα έχω για τα παιδιά μου και το μέλλον της Ορθοδοξίας, του Ελληνισμού μας στην Αμερική…»

Εθνικός Κήρυξ Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, τιμήθηκε η Θεομητορική εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ. Λειτούργησαν ο π. Βασίλειος Λούρος, ο π. Νικόλαος Ντασσούρας, ο π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος, ο π. Θεοφάνης Παπαντώνης, ο π. Κρίστιαν Σίσκος, ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης και ο Διάκονος Βαρθολομαίος Μερκάντο. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/Δέσποινα Αφεντούλη

Αναφερόμενος στον οφίκιο του οικονόμου που έχει ήδη αποδοθεί στον π. Βασίλειο Λούρο, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, του δώρισε ένα σταυρό, αντίγραφο του σταυρού της Αγίας Σοφίας από την Κωνσταντινούπολη.

Εθνικός Κήρυξ Αναφερόμενος στον οφίκιο του οικονόμου που έχει ήδη αποδοθεί στον π. Βασίλειο Λούρο, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, του δώρισε ένα σταυρό, αντίγραφο του σταυρού της Αγίας Σοφίας από την Κωνσταντινούπολη. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/Δέσποινα Αφεντούλη.

Εθνικός Κήρυξ Ομαδική φωτογραφία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, με τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας Ζωοδόχου Πηγής, π. Βασίλειο Λούρο, και με ιερόπαιδα. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/Δέσποινα Αφεντούλη

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ