Λουκάς Παλαιοκρασάς: “Citizen Xenos”
- Written by Despina Afentouli
- 0 Comments
Με την ταινία “Citizen Xenos” συμμετείχε ο σκηνοθέτης, Λουκάς Παλαιοκρασάς, στο 12ο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης στις 18 Οκτωβρίου 2018 στο Μανχάταν. Ο Λουκάς Παλαιοκρασάς πριν την έναρξη του Φεστιβάλ μίλησε στη δημοσιογράφο, Δέσποινα Αφεντούλη, από το New Greek TV για την ταινία του, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, καθώς και για τα πολλαπλά μηνύματα, που ενέχει ένα πολύπλοκο θέμα, όπως είναι η προσφυγική κρίση.
Πείτε μας για τη νέα σας ταινία – είναι και η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που κάνατε.
Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ, λέγεται “Citizen Xenos”. Είναι μια ταινία που ξεκίνησε τον χειμώνα του 2015 στο νησί της Λέσβου, κατά τη διάρκεια των εισροών της προσφυγικής κρίσης, όπου βρέθηκα με την πρόθεση να έχω μια πιο “long term” σχέση με το θέμα, δηλαδή να περάσω περισσότερο καιρό, παρά από όσα προσοχή βλέπουμε δημοσιογραφικά και αυτά και με ενδιέφερε, να δω τις διάφορες προοπτικές από τις οποίες μπορεί να ζήσει κανείς αυτήν την κρίση. Με το να ακολουθήσω κάποιους ανθρώπους που ήτανε μέσα σε αυτήν την κατάσταση: πρόσφυγες, εθελοντές, ντόπιους. Επίσης, όμως, με ενδιέφερε να εξερευνήσω αυτό το θέμα του ξένου, πώς δηλαδή αυτός που υποδέχεται και νοιάζεται για έναν ξένο, πώς και ο ίδιος νιώθει ή έχει νιώσει ως ξένος – εξ ου και το “Citizen Xenos”.
Το θέμα της ταινίας είναι η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα;
Ναι, το θέμα είναι η προσφυγική κρίση, πώς αυτή επηρέασε τα νησιά [της Ελλάδας] και πώς αυτοί οι άνθρωποι προσδοκούνε μια ενσωμάτωση και τις δυσκολίες που συναντάνε σε αυτήν την προσπάθεια.
Πόσο διάστημα πήρε για να κάνετε την ταινία;
Δύο χρόνια. Είναι μια ταινία βαθειά προσωπική, από την άποψη ότι τη σούταρα [γύρισα] εγώ, τη μόνταρα, όλη η έρευνα, βέβαια με τη βοήθεια της παραγωγού μου, που βρέθηκε, τη γνώρισα στο νησί ως εθελόντρια και αυτή εκεί και έδωσα δύο δύσκολα χρόνια για αυτό το αποτέλεσμα.
Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια του γυρίσματος;
Οι δυσκολίες ήτανε πολλές. Όταν έχεις ένα τέτοιο θέμα που γίνεται μπροστά στα μάτια σου – δεν είναι ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ αρχείου – δηλαδή μπροστά στα μάτια σου το καταγράφεις… Όταν τα άτομα, τα οποία ακολουθείς βρίσκονται σε τέτοια αβέβαιη κατάσταση, αυτό αυτομάτως περνάει και στην ίδια την παραγωγή. Οπότε υπήρχε ένα άγχος όταν έχεις έναν χαρακτήρα και λες αυτός είναι που θα ακολουθώ, ξαφνικά την επόμενη ημέρα έχει εξαφανιστεί, έχει συνεχίσει το ταξίδι του και αυτό το άγχος ήτανε κάτι που έπρεπε να το ζήσω, αλλά ήταν και κάτι που έκανε την ταινία αυθεντική, από την άποψη ότι όσο τους είχα αυτούς τους ανθρώπους, έμενα εκεί όσος καιρός και αν πέρναγε, γιατί δεν ξέρεις αν θα ξαναέχεις την ευκαιρία.
Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα από αυτήν την ταινία;
Είναι αρκετά. Ένα είναι ότι δεν υπάρχουνε σίγουρα εύκολες λύσεις σε ένα τέτοιο πολύπλοκο θέμα. Από όποια σκοπιά και να το δεις, δεν υπάρχει ούτε καλός, ούτε κακός, είναι άνθρωποι που βιώνουν δυσκολίες και χρειάζονται την ενσυναίσθησή μας και την ανθρωπιά μας.
Φωτ. Δ. Αφεντούλη: O σκηνοθέτης, Λουκάς Παλαιοκρασάς, στο 12ο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης.
ΠΗΓΗ: New Greek TV