Δ. Αφεντούλη: «Η σημασία της διατήρησης και μεταλαμπάδευσης του πολιτιστικού κληροδοτήματος στις επερχόμενες γενιές»

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝΣτο πλαίσιο των ανοιχτών διαλέξεων που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, η Δέσποινα Αφεντούλη πραγματοποίησε ανοιχτή διάλεξη για το κοινό, με θέμα: «Η σημασία της διατήρησης και μεταλαμπάδευσης του πολιτιστικού κληροδοτήματος στις επερχόμενες γενιές» στις 13/01/2014 στην Αίθουσα «Κώστας Ευαγγελάτος» του ΤΕΙ στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς.

Στην ομιλία της, αφού ευχαρίστησε το ΤΕΙ για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, η Δ. Αφεντούλη τόνισε ότι η Κεφαλονιά από τα αρχαϊκά χρόνια έως και σήμερα έχει αναδείξει σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών, ενώ εξήγησε ότι επέλεξε το συγκεκριμένο θέμα ομιλίας λόγω της αγάπης της προς τις τέχνες και την παράδοση, καθώς προέρχεται από οικογένεια αγιογράφων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι ρίζες μας, αλλά και οι διηγήσεις των παππούδων μου, από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, ήταν καθοριστικές στην απόφασή μου να ασχοληθώ στη διδακτορική μου διατριβή με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και με τα Σεπτεμβριανά στην Πόλη. Η γνώση του παρελθόντος, πέραν του διδακτικού χαρακτήρα για το μέλλον, συμβάλλει στη διαμόρφωση της ταυτότητάς μας, των ηθών και εθίμων, αλλά και της παράδοσής μας. Ωστόσο, το σημαντικότερο όλων είναι να υπάρχει συνέχεια και στις επόμενες γενιές, αναγνωρίζοντας ότι η διαχείριση αυτής της μεγάλης κληρονομιάς, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αυτή η σκέψη με οδήγησε στην πρωτοβουλία ίδρυσης της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών και Μικρασιατών Βόρειας Αττικής «Η Αγία Σοφία».»

Στη συνέχεια, η Δ. Αφεντούλη διευκρίνισε ότι η πολιτιστική κληρονομιά – μεταξύ άλλων-  περιλαμβάνει τον απτό και τον άυλο πολιτισμό, καθώς και τη «φυσική» κληρονομιά. Επιπλέον, παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο διεθνών συμβάσεων, αλλά και της εθνικής νομοθεσίας, καθώς επίσης την πρωτοβουλία του προγράμματος «Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα» σε σχέση με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία υλοποιήθηκε το 1985, έπειτα από πρόταση της τότε Υπουργού Πολιτισμού, Μελίνας Μερκούρη, από το Υπουργικό Συμβούλιο της Ευρώπης.

Εκτενής αναφορά έγινε από την ομιλήτρια στη συμβολή της παράδοσης, της πολιτισμικής κληρονομιάς, της γλώσσας και άλλων χαρακτηριστικών, στη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας, υπογραμμίζοντας ότι «ο πολιτισμός φέρνει πιο κοντά τους λαούς», ενώ επεσήμανε ότι «Η διατήρηση της παράδοσης και της πολιτισμικής ταυτότητας, από γενιά σε γενιά, έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές έχει κρατήσει τους Έλληνες ενωμένους.»

 

*Η Δέσποινα Αφεντούλη είναι καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας και περιφερειακή σύμβουλος Αν. Αττικής- εντεταλμένη Γραφείου Τύπου.