Ο πρόεδρος του Μπρονξ τίμησε την επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας

APRIL 6TH, 2019 ΕΛΛΑΔΑ, ΗΠΑ – ΚΟΣΜΟΣ, ΚΥΠΡΟΣ

Νέα Υόρκη – Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

“Ο ελληνικός πολιτισμός έχει αδιαμφισβήτητα αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα δε εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες”, επισήμανε ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος του Μπρονξ, Ρούμπεν Ντιάζ Jr, κατά την πανηγυρική εκδήλωση για την 198η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας που διοργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης 4 Απριλίου στην αίθουσα “Στυλιανός και Αγγελική Ζερβούδη” της κοινότητας του Αποστόλου Παύλου στο Μπρονξ.

“Τιμούμε απόψε και γιορτάζουμε τη μεγάλη προσφορά του Ελληνισμού, ιστορικά, στην ανθρωπότητα και μαζί την επέτειο της έναρξης του αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτό το DNA και αυτό το πνεύμα είναι ολοζώντανα απόψε εδώ μεταξύ των μελών της ελληνικής κοινότητας”, ανέφερε ο κ. Ντιάζ, τονίζοντας πως “είναι σημαντικό, όσο υπερήφανοι Αμερικανοί και να λέμε ότι είμαστε, να μη χάσουμε ποτέ την ταυτότητα αυτή που μας κάνει να ξεχωρίζουμε στη χώρα όπου ζούμε”.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν από τον πρόεδρο του Μπρονξ οι επιχειρηματίες Γιώργος Μάνεσης (Billy’s Sports Bar), Στυλιανός Ζερβούδης (Galaxy General Construction), Κώστας Παπαβασιλάκης (Dale-Way Auto Body Center), Κατερίνα Καψή, Γεωργία Πούλου και Connie Dennis, (Columbia Florist), και Μερκούριος Αγγελιάδης (M.A. Angeliades Inc.), ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον γαμπρό του Μανώλη Καζάνας, καθώς και η διευθύντρια του Ελληνο-Αμερικανικού Ινστιτούτου (GAI), Αν Πρόκοπ, η οποία δεν παρέστη λόγω πένθους.

Απονέμοντάς τους τις τιμητικές διακηρύξεις, ο κ. Ντιάζ Jr. τους ευχαρίστησε γιατί επένδυσαν σε όλους τους τομείς της ζωής του Μπρονξ, κάνοντάς το καλύτερο, ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε και προς τους χορηγούς της εκδήλωσης.

“Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές γιορτές για τον Ελληνισμό”, τόνισε στην αντιφώνησή του ο Στυλιανός Ζερβούδης, λέγοντας πως θα μοιραστεί την τιμητική αυτή διάκριση με τη σύζυγό του Αγγελική, τα παιδιά και τα εγγόνια του. “Ως Ελληνοαμερικανοί ζούμε με τις αξίες και τα ιδανικά που αποτέλεσαν και τα θεμέλια αυτής εδώ της χώρας και κρατάμε στην καρδιά μας την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, καθώς και την Ελληνορθόδοξη πίστη μας”, τόνισε ο κ. Ζερβούδης.

“Ζήτω η Ελλάδα” αναφώνησε ο Γιώργος Μάνεσης, ο Κώστας Παπαβασιλάκης σημείωσε πως “είναι πολύ όμορφο να βλέπεις κανείς την Ελληνοαμερικανική κοινότητα μαζί στις εκδηλώσεις αυτές”, ο Μανώλης Καζάνας, με τη σειρά του, συνεχάρη την κοινότητα του Αποστόλου Πέτρου για τα εντυπωσιακά της επιτεύγματα και τον πρόεδρο του Μπρονξ για την τιμή, ενώ η Κατερίνα Καψή ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι αξίες του Ελληνισμού και η ελληνορθόδοξη πίστη τους είναι οδηγοί στην καθημερινή τους ζωή.

Τιμητικές διακηρύξεις απονεμήθηκαν επίσης και εκ μέρους του πολιτειακού γερουσιαστή Μιχάλη Γιάνναρη, καθώς και του δημοτικού συμβούλου της Νέας Υόρκης, Κώστα Κωνσταντινίδη, οι οποίοι μαζί και με την πολιτειακή βουλευτή Αραβέλλα Σιμωτά, που ανέλαβε το ρόλο της συντονίστριας, ήταν οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης.

Την εναρκτήρια προσευχή ανέπεμψε ο ιερατικώς προϊστάμενος του Αποστόλου Πέτρου στο Μπρονξ, Αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος Πολίτης, ο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία στο νόημα της διπλής για τον Ελληνισμό γιορτής της 25ης Μαρτίου, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της έναρξης της Επανάστασης για την Ανεξαρτησία, αλλά και στο φιλελληνισμό στις ΗΠΑ που αποτυπώθηκε όχι μόνο στις πόλεις που φέρουν ελληνικό όνομα, αλλά και στους Αμερικανούς που θυσιάζοντας την περιουσία αλλά και τη ζωή τους, αγωνίστηκαν στο πλευρό των εξεγερμένων Ελλήνων.

“Με υπερηφάνεια, ταπείνωση και απέραντη ευγνωμοσύνη προς το Θεό υποκλινόμαστε τιμητικά μπρος σε όλους αυτούς και ευχόμαστε το πνεύμα τους να εμπνέει και όλους εμάς σήμερα”, κατέληξε ο π. Μάξιμος.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η δημοσιογράφος και κοινωνιολόγος δρ. Δέσποινα Αφεντούλη η οποία ανέπτυξε το θέμα “Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Αγώνας για την Πίστη και την Πατρίδα”, εξετάζοντας τον αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία στο γενικότερο πλαίσιο της εποχής και υπογραμμίζοντας το ρόλο των Ελλήνων της Διασποράς και των Φιλελλήνων. “Οι Ελληνες πέτυχαν το ακατόρθωτο”, είπε, “μετά από περίπου 400 χρόνια, κέρδισαν την ελευθερία τους και αυτό θεωρείται θαύμα”. Αναφορά έκανε επίσης στους αγώνες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, καθώς και την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό.

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, Κώστας Μαλωνούκος, καλωσόρισε τον πρόεδρο Ντιάζ, τους τιμώμενους και τους άλλους παρισταμένους και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τα παιδιά, το μέλλον, όπως είπε, της κοινότητας. “Είμαι πάρα πολύ ευτυχισμένος που υπηρετώ αυτή την κοινότητα και είμαι τρισευτυχισμένος που είμαι Ελληνας”.

Οι μικροί μαθητές του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου “Ευδοξία Λεβεσάνου” έψαλαν μαζί με τον πρωτοψάλτη Εμμανουήλ Αναστασίου τον Εθνικό Υμνο της Ελλάδας και σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας τραγουδώντας τη “Σημαία μας” και “Μακεδονία Ξακουστή” και χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς.

Τον Εθνικό Υμνο των ΗΠΑ απέδωσε μοναδικά η Ελένα Πούλου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση, χάρη στους γενναιόδωρους χορηγούς, που επιμελήθηκαν η πρόεδρος της Φιλοπτώχου “Η Αγία Ελπίς”, Δώρα Κεχαγιά με τη βοήθεια των ακούραστων μελών Αθηνάς Ζερβούδη, Σοφίας Μπουρδούβαλη και Παναγιώτας Πολυδεράκη καθώς και μελών του κοινοτικού συμβουλίου.